PDA

Bekijk de volledige versie : Politie zet waterkanon in tegen betogende militairen


Ayse.C*ools
15th November 2016, 16:54
De betoging van de militairen in Brussel lijkt uit de hand te lopen. Hun collega’s van de politie moesten namelijk het waterkanon inzetten.

Voor het eerst in 14 jaar tijd trekt vandaag een massa militairen door de Brusselse straten om te betogen. ‘De nieuwe pensioenregeling is de druppel’, klinkt het. De betogers waren volgens een legervakbond met zo’n 10.000, volgens de politie met 8.120.

De betoging verliep aanvankelijk vrij rustig, maar na de middag werd de sfeer grimmiger. Er werden rookbommen gegooid. Aan het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) probeerden de betogers voorbij de politie te geraken. Daarop zette de politie traangas en het waterkanon in.

De militairen gooiden ook met citroenen, die symbool staan voor de ‘zure maatregelen’ van de regering die de militairen ‘uitknijpen’.

De vakbonden pikken het niet dat de regering-Michel bij de begrotingsopmaak 2017 heeft beslist om de pensioenleeftijd van militairen vanaf volgend jaar systematisch te verhogen. Die gaat omhoog van 56 jaar (nu) naar 63 jaar (2030). Vanaf 2019 vervalt ook de speciale pensioenberekening voor militairen.

Een delegatie van de vier vakbonden zou nog door minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontvangen worden. Het leger heeft geen stakingsrecht. Daarom kozen de vakbonden om op Koningsdag te betogen, een vrije dag voor hen.

De stafchef van de landmacht had eerder vandaag in een anonieme post op Facebook zware kritiek geuit op de verhoging van de militaire pensioenleeftijd.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161115_02572660 15 november 2016

Eigen mening: Ik vind het zeker terecht dat de militairen op straat komen in proces tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Militairen staan in voor de veiligheid van ons land. Dan verwacht men toch alerte, beweeglijke mensen. Ik denk niet dat iedereen op zijn 63ste nog steeds even goed in vorm is en in staat is om het land te verdedigen. Militair zijn is op zich fysiek al zeer zwaar. En alleen al daarom vind ik dat militairen zijn onder de noemer 'zwaar beroep' valt. Daarnaast maken militairen ook dingen mee en zien zij ook dingen die zeer aangrijpend kunnen zijn, dit valt zeker niet te onderschatten. Kijk maar naar het PTSS (het post-traumatisch stres syndroom). Maar om dan zo hardhandig te betogen vind ik ook weer niet juist. Iedereen mag zich laten horen, akkoord of niet akkoord. Maar dan wel zonder geweld.