PDA

Bekijk de volledige versie : Sting heropent Bataclan met minuut stilte voor slachtoffers: "We zullen hen niet verg


Lisa.S*pion
13th November 2016, 12:09
Het theater Bataclan in Parijs is gisterenavond een jaar na de bloedige terreuraanslag heropend met een concert van Sting. De 65-jarige zanger begon zijn optreden met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de negentig mensen die hun leven in de zaal verloren. "We zullen ze niet vergeten", zei hij tegen de 1500 aanwezigen, waarmee de zaal tot de laatste plaats was uitverkocht. Twee leden van Eagles of Death Metal, werd de toegang geweigerd door de directie van de Bataclan.

Sting begon zijn optreden met het nummer 'Fragile', gevolgd door hits als 'Englishman in New York', 'Message in a Bottle' en 'Every Breath you Take'. Na verschillende bisnummers eindigde hij alleen op het podium, terwijl er een foto werd geprojecteerd van de Amerikaanse journalist James Foley, die werd onthoofd door Islamitische Staat. Hij zong het nummer 'The Empty Chair', met onder meer de tekst 'Keep my place and the empty chair, somehow I'll be there' ('Houd mijn plaats vrij en houd de lege stoel bij, op de ene of andere manier zal ik er zijn') als eerbetoon aan Foley en alle andere terreurslachtoffers. Hij kreeg een oorverdovend applaus en verliet het podium met de woorden "Vive le Bataclan!" (leve de Bataclan).

Overwinning van de jeugd
In het publiek waren ongeveer 500 overlevenden en familieleden van slachtoffers van de aanslagen. De duizend andere tickets die deze week verkocht werden, waren in minder dan 30 minuten uitverkocht. De opbrengst gaat naar twee slachtofferorganisaties. Het concert werd gefilmd en werd afgelopen nacht uitgezonden door verschillende tv-zenders. "Deze terugkeer van het leven in de Bataclan is de overwinning van de jeugd en van de humanistische idealen die sterker zijn dan terreur en verdeeldheid", verklaarde de Franse minister van Cultuur Audrey Azoulay.

Toegang geweigerd aan Eagles of Death Metal
Wie er niet bij was, waren twee leden*van de band Eagles of Death Metal, de band die vorig jaar op het podium stond toen de terroristen hun aanval uitvoerden in de concertzaal. Zij werden gisteren weggestuurd door de directie toen ze het concert van Sting wilden bijwonen.

Jesse Hughes, de zanger van de band had vorig jaar aan de Amerikaanse media verklaard dat het erop leek dat de aanslag van binnen in de zaal werd gecoördineerd en had zich vragen gesteld over de veiligheidsvoorschriften.

Volledig foute verklaringen
Hughes, een ander bandlid en hun manager wilden het concert bijwonen van Sting, maar werden weggestuurd door de directie.*"Ze zijn gekomen en ik heb ze weggestuurd", aldus directeur Jules Frutos. "Sommigen dingen vergeeft men mensen niet."

Eerder deze week verklaarde Frutos ook al dat "Jesse Hughes het aandurfde om elke twee maanden volledig foute verklaringen de wereld in te sturen. Het is te gek voor woorden, om de security ervan te beschuldigen onder een hoedje te spelen met de terroristen. Enough. Zéro. Point." De band had na de aanslag gevraagd om als eerste weer op te treden als de Bataclan weer openging, maar dat weigerde de directie eveneens.

Verbouwd
Bataclan is de afgelopen maanden ingrijpend verbouwd om alle sporen van het geweld te wissen. Sting vroeg geen gage voor zijn optreden. De voorstelling was met strenge veiligheidsmaatregelen omgeven.

Herdenkingsplechtigheden
Vandaag worden in de Franse hoofdstad verschillende herdenkingsplechtigheden gehouden op de plaatsen waar de terroristen toesloegen. Bij de verschillende aanslagen op 13 november vielen in totaal 130 doden.

Bronvermelding: De Morgen, 12/11/16, http://www.demorgen.be/buitenland/sting-heropent-bataclan-met-minuut-stilte-voor-slachtoffers-we-zullen-hen-niet-vergeten-b562ba43/

Eigen mening: Ik vind het erg dat de bandleden van Eagles of Death Metal geen toegang kregen tot het concert van Sting. Deze band heeft evenveel recht om binnen te mogen in de concertzaal als andere familieleden van slachtoffers van de aanslag. Ergens vind ik het ook erg dat zij niet mochten optreden in de plaats van Sting, want dat had een mooi gebaar geweest en een emotioneler concert omdat zij ook de aanslag hadden meegemaakt. Sting hield een minuut stilte voor al de slachtoffers, dit is een zeer mooi en respectvol gebaar naar alle slachtoffers maar ook naar de aanwezige familieleden van de slachtoffers.