PDA

Bekijk de volledige versie : Belgen onthullen hoe alzheimer zich in hersenen verspreidt


Arne.D*Cnodder
9th November 2016, 23:20
Belgen onthullen hoe alzheimer zich in hersenen verspreidt

Een ontdekking van onderzoekers van het VIB-KU Leuven opent nieuwe perspectieven voor de behandeling van neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer. Uit het onderzoek blijkt dat de synapsen (de plaatsen waar hersencellen elkaar raken om elektrische signalen door te geven) de schadelijke eiwitten die aan de basis liggen van de ziekte van alzheimer zich in de hersenen verspreiden en op die manier deze aandoening verergeren.

'Naarmate de ziekte vordert worden steeds meer hersengebieden aangetast door schadelijke eiwitten', legt professor Patrik Verstreken, die het onderzoek leidde, uit. 'We wisten al dat deze schadelijke eiwitten de bestaande hersenvertakkingen volgen, maar het was nog onduidelijk hoe de verspreiding zelf precies in zijn werk gaat. We hebben nu kunnen aantonen dat ze via de synaps van de ene hersencel naar de andere bewegen.'

De onderzoekers konden bovendien aantonen dat genetische familiale afwijkingen dit proces kunnen beïnvloeden. Een van die bekende genetische afwijkingen (genaamd BIN1) zorgt met name voor een vlottere transmissie van die schadelijke eiwitten via de synapsen en werkt op die manier een snellere verspreiding van de ziekte in de hand.

'Nu we het verspreidingsmechanisme kennen is het zaak om slimme manieren te zoeken om het te verhinderen', aldus Dieder Moechars van Janssen Research & Development met wie de onderzoekers van de VIB-KU Leuven samenwerken.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161109_02564063
Datum: 9/11/2016

Eigen mening: Fantastisch, weer een ontdekking in de wetenschap die een antwoord geeft op een van de vele mysteries in het leven. Wat niet echt als onverwacht kan beschouwd worden. Door de evolutie van steeds betere technologie in het leven, is het niet ondenkbaar dat men steeds nieuwe dingen ontdekt. Wat wel super is, is dat de verspreiding van Alzheimer ontdekt is door Belgische professoren. Geweldig dat een land zoals België mag pronken met dit nieuws. Dit bewijst nog eens dat wij als kleine, Europese landje toch wel iets kunnen betekenen voor de mensheid. Deze ontdekking is zeer belangrijk want het opent nieuwe perspectieven voor de behandeling voor neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer. Door deze ontdekking zullen wetenschappers wereldwijd zelf nieuwe ontdekkingen kunnen doen waardoor het leven steeds weer beter en beter zal worden. In het artikel staat dat de volgende stap in het onderzoek de vlotte transmissie van schadelijke eiwitten via de synapsen proberen te verhinderen is. Hopelijk zal binnen enkele jaren de wetenschap zo hard geëvolueerd zijn dat men zelfs een oplossing zal hebben gevonden om Alzheimer uit de hersenen te kunnen halen.