PDA

Bekijk de volledige versie : Hoe een dringend plasje tot een ontdekking leidde die de geschiedenis herschreef


Sien.D*Smet
4th November 2016, 23:58
Een man met een volle blaas heeft geleid tot een ontdekking die de geschiedenis herschreven heeft. Tijdens een plasstop in het dorre binnenland van Australië trof hij in een verborgen schuilplaats voorwerpen van meer dan 49.000 jaar oud aan.
Giles Hamm - doctoraatsstudent aan La Trobe University - was samen met Clifford Coulthard van de lokale Adnyamathanha-bevolking kloven aan het onderzoeken in het noorden van de Australische bergketen Flinders Ranges toen de man dringend moest plassen.

“Cliff moest naar toilet, dus wandelden we wat verder om te plassen”, zegt Hamm. “Daar troffen we een schuilplaats aan die zwart was aan de bovenkant. We wisten meteen dat het een aanwijzing was dat mensen er ooit vuur hadden gemaakt.”

Belangrijke vondst

In de grot - op 550 kilometer ten noorden van Adelaide - trof het duo heel wat oude voorwerpen aan. Zo’n 4.300 in totaal. De onderzoekers vonden onder meer de oudste van botten en stenen gemaakte gereedschappen die ooit in Australië teruggevonden zijn.

Dat wijst erop dat de Aboriginals die in dat gebied leefden technologieën beheersten die - tot zover geweten - nog niet in andere delen van Australië gebruikt werden.

Daarnaast stuitten ze in de Warratyi Rock Shelter ook op botten van een gigantisch buideldier (Diprotodon optatum) en eieren van een grote vogelsoort die uitgestorven is (Genyornis newtoni).

Die vondst wijst erop dat de Aboriginals duidelijk interactie hadden met de dieren in hun omgeving en er ook op jaagden. Het eerdere idee dat er geen interactie was, is daarmee dus begraven.

10.000 jaar eerder

Nog belangrijker is echter dat de ontdekkingen bewijzen dat mensen zich zo’n 49.000 jaar geleden in het dorre binnenland van Australië gevestigd hebben. Dat is zo’n 10.000 jaar eerder dan tot nu toe gedacht.

Er was al geweten dat mensen 50.000 jaar geleden voor het eerst voet in Australië zetten. Maar wanneer ze zich precies in het dorre binnenland vestigden, was nog onduidelijk. Tot nu dus.

Bron:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161103_02553225?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=nieuwsblad&utm_content=article&utm_campaign=seeding
04-11-2016

Eigen mening:
Ik vind het waanzinnig dat een stomme volle blaas kan leiden tot een nieuwe ontdekking. Het is iets dat niet veel voorvalt, maar wel prachtig dat je het zou kunnen vertellen dat jij diegene bent die het ontdekt heeft. Dit kan zeker tellen op de cv en al zeker als je aan je doctoraat bezig bent. Het is van groot belang dat men deze vondst heeft gevonden. Het brengt ons weer dichter bij de geschiedenis van de mens. Des te meer we te weten komen des te beter dat het is voor verdere onderzoeken en dergelijke. We kunnen al heel wat dingen op het lijstje schrappen. Ze hadden dus wel degelijk contact met dieren. We weten hierdoor al meer over de mens dan we dachten.