PDA

Bekijk de volledige versie : 'Slechts 3,5 procent nieuwe vluchtelingen heeft al gewerkt


Lore.P*eters
2nd November 2016, 14:41
Van de 57.000 vluchtelingen die vorig jaar ons land bereikten, slaagde slechts 3,5 procent erin om werk te vinden. De denktank Itinera trekt aan de alarmbel.



'De arbeidsmarktsituatie van de al ingestroomde vluchtelingen is dermate somber dat we over een noodtoestand kunnen spreken die tijdelijke noodmaatregelen vergt.' Dat staat in het rapport 'de klok tikt' van Itinara over de arbeidsmarktintegratie van vluchtelingen in België.

In het rapport buigt de denktank zich over de situatie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt en de manier waarop België de vluchtelingen ontvangt. Daaruit blijkt dat er veel misloopt. Het arbeidsmarktprofiel van de vluchtelingen in ons land ligt erg laag én het Belgische asielbeleid werkt een snelle integratie in de arbeidsmarkt eigenlijk tegen.

Weinig gekend over profiel vluchtelingen

Eerst en vooral weet de Belgische Regering amper iets over de vluchtelingen die ons land binnenkomen. 'Alles begint dus met het duidelijk kunnen in kaart brengen van het profiel van de instroom', staat in het rapport. 'Van bij dat begin gaat het in België al mis.'

'Omtrent het opleidingsniveau van asielzoekers worden tegengestelde beweringen aangereikt, en sluitende data ontbreken wegens een gebrekkige monitoring.' Itinera ontkracht wel de mythe dat vele van de vluchtelingen hoogopgeleid zouden zijn. Een kwart van de vluchtelingen zou geen hogere opleiding hebben genoten en bijna één vijfde zijn analfabeet.

Dat leidt er dan ook toe dat slechts een beperkt deel van de vluchtelingeninstroom al een job wist te vinden. 'Slechts een luttele 3,5 procent heeft al deelgenomen aan de arbeidsmarkt en deelnemen betekent lang nog geen vaste baan', staat in het rapport.

Belgische beleid werkt averechts

Bovendien werkt het Belgische asielbeleid een snelle opname in de arbeidsmarkt juist tegen. 'De klassieke opstappen naar werk voor ‘vreemdelingen’ in België – arbeidskaart, inburgering, taalopleiding en diplomaherkenning – rekken juist het toetreden tot de arbeidsmarkt in plaats van die toetreding te versnellen.' En net het snel vinden van werk is volgens Itinera cruciaal voor de economische integratie van vluchtelingen.

Bron: De Tijd, 02/11/2016 http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_algemeen/Slechts_3_5_procent_nieuwe_vluchtelingen_heeft_al_gewerkt.9826716-4002.art?ckc=1&ts=1478089591

Mening: Ik denk dat het eerst en vooral belangrijk is dat de vluchtelingen zich goed en wel inburgeren in onze samenleving. Laat hen eerst kennismaken met de taal, de wetten, de rechten en plichten. In hun thuisland zit dat helemaal anders in elkaar en ons land is voor hen onbekend terrein, maar ze zullen hier wel een enige tijd of levenslang blijven. Daarom is het belangrijk dat ze eerst wat geschoold worden, ook de oudere generatie die niet meer aan werken toe zijn. Om in het werkveld te stappen, moet je toch al zeker de taal voor een stukje beheersen, want alles draait om communicatie. Er moet altijd samengewerkt worden, bij eender welke job en als men de taal niet voor een stuk beheerst, dan wordt dat nogal een moeilijke klus.