PDA

Bekijk de volledige versie : Wat doen scholen tegen radicalisering?


Emily.t*els
1st November 2016, 17:42
Sinds anderhalf jaar zijn scholen meer en meer bezig met het aanpakken van radicalisering bij jongeren. Net omdat het de plaats is waar signalen en sporen van radicalisering het eerst worden opgemerkt. In 275 gevallen hebben scholen meer uitleg gevraagd aan een speciaal team van islamexperten. Vooral wanneer leerkrachten zelf vragen hebben over hoe ze moeten omgaan met islam op school.

"Proberen jongeren op andere gedachten te brengen"
De Gentse Imam Khalid Benhaddou gaat in opdracht van de Vlaamse overheid kijken als een school zich zorgen maakt. In verschillende fases probeert hij radicaliserende jongeren op een ander gedacht te brengen. "De eerste fase is luisteren en tonen dat we geïnteresseerd zijn in hetgeen hij te vertellen heeft, welke bronnen hij raadpleegt en welke teksten hij leest", zegt Benhaddou. "In tweede instantie gaan we kritische vragen stellen en nog nadien gaan we de persoon proberen op een ander discours te brengen."
"Dagelijks leven van radicaliserende jongeren in kaart brengen"
"Als ook dat geen effect heeft, dan wordt de politie ingeschakeld", zegt Cathérine Moerkerke. "Er wordt dan een casemanager aangesteld die de specifieke leerling zal scannen. Het dagelijks leven van de jongere wordt dan in kaart gebracht en nadien is het afwachten, want radicaliseren is niet strafbaar. Als die jongere een strafbaar feit zou plegen, dan pas kan de politie ingrijpen en wordt het dossier doorgestuurd naar de inlichtingendiensten."

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2954225/2016/11/01/Wat-doen-scholen-tegen-radicalisering.dhtml

Mijn mening: Het is tegenwoordig een moeilijke zaak te weten te komen wat de jongeren die bepaalde dingen uithalen/roepen in verband met radicalisering nu eigenlijk effectief menen. We kunnen ons afvragen; is het omdat de jongeren zich stoer willen voor doen of is het omdat de jongeren hier echt met bezig zijn. Uiteindelijk, kan geen van beide hier een excuus voor zijn. Degene die dit doen, maken niet alleen de leerkrachten bang maar heel België. Het is geen geheim dat dit ons onrust biedt. Het is een goede ingesteldheid van leerkrachten om hier lessen over te volgen en te bekijken hoe ze deze soort situaties het beste kunnen aanpakken. Ik ga er mee akkoord om eens een goed gesprek te voeren met deze bepaalde leerlingen, ieder apart, en eens te bekijken wat er precies scheelt. Het artikel vertelt ons ook dat de leerkrachten best kritische vragen kunnen stellen over wat nu eigenlijk hun geloof is en hun laten uitleggen waarom ze bepaalde streken uithalen. Hierna is het de bedoeling dat men de geradicaliseerde leerlingen op andere gedachten kunnen zetten. Uiteraard, of deze technieken hierbij gaan helpen is nog niet zeker. Ik denk dat de leerlingen zich niet meteen zullen blootstellen omdat iemand het hun vraagt. Zoals we weten, en herkennen in dit artikel luisteren deze bepaalde individuen niet meteen naar wat hun gevraagd wordt. Het is een moeilijke situatie die hopelijk zo snel mogelijk opgelost kan worden. Ik denk ook, dat het zowel voor de mede leerlingen evenals de sfeer zeer belangrijk is dat iedereen zich zelf goed in hun vel moet kunnen voelen. We gaan naar school om bij te leren en wanneer men dit niet kan appreciëren dan zullen die leerlingen daar gevolgen van dragen. Naar mijn mening kunnen zo'n praktijken niet ongestraft stoppen. Het moet duidelijk worden dat de leerlingen die alles en iedereen beïnvloeden en onrust bieden, hiermee moeten ophouden, ook al is het alleen maar voor aandacht want dit is evenmin oké...