PDA

Bekijk de volledige versie : Video: zo snel smelt het poolijs


Laurence.D"eckers
1st November 2016, 17:09
De NASA heeft een timelapsevideo vrijgegeven, waarin te zien is hoe snel het ijs van de Noordpool verdwijnt. Door de stijging van de temperatuur is de dikte van het ijs de laatste drie decennia sterk achteruitgegaan.

In de visuele impressie van de laatste dertig jaar is te zien hoe het poolijs steeds dunner wordt.

"Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat het oudere ijs verdwijnt", licht Walt Meier, een onderzoeker van de NASA, toe. "Dit oudere, dikkere ijs is het bolwerk van zeeijs: een warme zomer zal al het jonge, dunne ijs doen smelten, maar kan het oudere ijs niet volledig doen verdwijnen. Dit oudere ijs is nu echter zwakker aan het worden, omdat er steeds minder is en het overblijvende oude ijs fragieler en dunner is. Het bolwerk is dus niet meer zo goed als het ooit was."

Bron: http://www.demorgen.be/wetenschap/video-zo-snel-smelt-het-poolijs-b9b08add/
Eigen mening: Wanneer je de timelapsvideo bekijk merk je echt dat het ijs de laatste jaren verminderd is. Vanaf 2007 zie je dat de oppervlakte veel kleiner is, zeker nu, in 2016, is de oppervlakte nog kleiner. We weten allemaal wat de oorzaak hiervan is, maar we kunnen dit probleem enkel oplossen als er echte maatregelen komen. De opwarming van de aarde was voor mij iets dat heel ver van me vandaan lag, maar nu ik deze video zie, merk ik echt wel dat er een probleem is dat we moeten oplossen en dat ook de kleine dingen kunnen helpen!

Ben.D*Busser
1st November 2016, 21:38
Ik denk dat ik mag stellen dat zoals Laurence, vele mensen hetzelfde gedacht hebben gehad over de opwarming van de aarde en het daarbij smelten van de poolkappen. Het gaat hier om grote gevaren, enorme mogelijke overstromingen en eindelijk wordt er duidelijk gemaakt hoe belangrijk deze maatregelen wel niet zijn. Deze maatregelen moeten worden genomen en liefst snel voordat er geen poolkappen meer te redden zijn. De zeespiegel stijgt, maar moet het echt zo ver komen vooraleer mensen acties beginnen ondernemen. En mijn excuses voor wat ik eerder vermelde. Men is al veel langer bezig met het blootgeven van bepaalde informatie. Deze info komt van betrouwbare bronnen als NASA en ESA. Dat wil zeggen dat je hierop kan verder gaan met het nemen van conclusies, en liefst ook maatregelen. Het zal niet lang meer duren of deze visualisatie is merkbaar. Nu stijgt de zeespiegel nog niet zo snel maar eens al dat resterende ijs smelt, zullen vooral onze lage landen één van de plaatsen zijn op de wereld die de gevolgen hiervan zullen treffen. Het wordt hoogtijd om deze problemen te bestrijden en de mogelijke gevolgen te voorkomen, voor het te laat is en wanneer het zo ver is, we niet terug kunnen gaan.