PDA

Bekijk de volledige versie : VS zetten ratten in tegen wildsmokkelaars


Joren.s*eurs
31st October 2016, 01:17
artikel:
De Verenigde Staten willen Afrikaanse ratten inzetten om gesmokkelde diersoorten op te sporen in de havens van Tanzania. In een eerste testfase gaan de ratten op zoek naar gesmokkelde gordeldieren.

De enorme gambiahamsterrat, met de grootte van een kat, ziet en hoort niet bijster goed, maar heeft een enorm reukvermogen. In eerdere projecten bleek ze tuberculose te kunnen opsporen in patiënten door hun speeksel te besnuffelen, en de rat kan ook mijnen detecteren in oorlogszones. In Afrika en Zuidoost-Azië zijn zo al meer dan 1.500 mijnen gevonden.

Nu zet de Amerikaanse Fish and Wildlife Service 100.000 dollar opzij voor een nieuw proefproject in Tanzania. De ratten zullen er getraind worden om schubdieren te ruiken, een van de meest gesmokkelde diersoorten ter wereld.

Als het project veelbelovend blijkt, zal het "de eerste fase zijn van een veel groter project om ratten te gebruiken als innovatieve manier om de illegale handel in wilde diersoorten te bestrijden", zegt het Amerikaanse agentschap. In een eerste stap zal onderzocht worden of de ratten verborgen schubben en vlees van schubdieren kunnen detecteren in een laboratorium.

Innovatieve aanpak
De beurs vormt onderdeel van een breder programma van 1,2 miljoen dollar om innovatieve manieren te vinden om stroperij en dierensmokkel tegen te gaan. Het grootste deel van dat geld is bestemd voor de strijd tegen de handel in schubdieren. In de voorbije tien jaar zijn naar schatting een miljoen van de dieren gedood. Hun schubben worden gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde, en hun vlees wordt als een delicatesse beschouwd.

"Deze beurzen zijn een broodnodige hulp voor projecten op het terrein, waar de smokkel in wilde diersoorten een van de meest waardevolle en unieke diersoorten ter wereld decimeert", zegt Dan Ashe, directeur van de Fish and Wildlife Service. "De projecten waarvoor de beurzen zijn bestemd gebruiken innovatieve manieren om het probleem van de illegale handel in diersoorten aan te pakken bij de oorsprong."

Bron:
http://www.demorgen.be/wetenschap/vs-zetten-ratten-in-tegen-wildsmokkelaars-b32107b6/ 23:45 30/10/2016 de morgen

Eigen mening:
Persoonlijk ben ik uiterst geïnteresseerd in de wetgevingen rond export van dieren. Zelf heb ik ooit heel veel moeite gehad om een toestemming te krijgen om bepaalde insecten legaal te importeren uit Afrika. Hoewel dit allemaal heel bureaucratisch is, is het toch best zo. Veel diersoorten zijn door toedoen van de mens met uitsterven bedreigd of zelfs effectief uitgestorven. Dat hier dus meer toezicht op komt, is zeker positief nieuws. Ook dat dit een natuurlijke en ecologische manier is, is zeer mooi meegenomen. Ook opent dit de weg naar nog meer toepassingen van deze zeer nuttige dieren. Des te meer succes relatief kleine experimenten hebben, des te meer sponsoring gaat er komen om meer innoverende proeven uit te voeren.