PDA

Bekijk de volledige versie : Daarom beeft de aarde zo vaak in Centraal-Italië


Celien.G*ns
30th October 2016, 17:56
talië krijgt momenteel af te rekenen met de ene beving na de andere. Ook in het verleden werd het land niet gespaard. Hoe komt dat?


Italië schrok vanochtend wakker door een nieuwe aarschok van 6.5 op de schaal van Richter waarbij gelukkig geen doden vielen. Twee maanden geleden was dat anders toen 300 mensen het leven lieten bij een aardbeving in midden-Italië nabij Amatrice. Hele dorpen gingen tegen de vlakte. Zeven jaar geleden werd de stad L'Aquila getroffen. 309 mensen kwamen om.

Reden van zo veel onheil: het land ligt op de plaats waar de Afrikaanse aardplaat en de Euraziatische aardplaat elkaar ontmoeten. Die platen zijn voortdurend in beweging en schuren al miljoenen jaren tegen elkaar aan. Momenteel schuift de Afrikaanse aardplaat zo'n 4 tot 10 millimeter per jaar op naar het noorden. Dat creëert spanningen in de ondergrond. Loopt die spanning te veel op, dan komt er een aardschok.

Bestaande geologische breuklijnen in de aardkorst verklaren waarom vooral het midden van Italië wordt getroffen en het zuiden van het land veel minder. Door de botsingen van de aardplaten is er een grote breuklijn ontstaan onder het Apennijnengebergte. De meeste bevingen spelen zich in dit gebied af. Door al deze verschuivingen worden de Apennijnen langzaam uit elkaar getrokken.

"De situatie in de Apennijnen in Centraal-Italië is tektonisch gezien heel complex", legde aardbevingsgeoloog Manuel Sintubin van de KU Leuven eerder al eens uit. "Er zijn de grote tektonische platen en de kleinere platen die de regio gevoelig maken. Daarbovenop zorgt het Apennijnengebergte, dat zich uitstrekt van Ligurië in het noordwesten tot in Calabrië, voor extra seismologische activiteiten. De Apennijnen storten als het ware in als pudding."

Bron:http://www.hln.be/hln/nl/38422/Aardbeving-Italie/article/detail/2949233/2016/10/30/Daarom-beeft-de-aarde-zo-vaak-in-Centraal-Italie.dhtml Het Laatste Nieuws

Datum: 30/10/2016
Mening:
Deze mensen gaan altijd met een bepaalde angst moeten leven, indien zij op deze plaats blijven wonen. Nu op dit moment moet alle aandacht en hulp vanuit Italië naar hen gaan. In de toekomst zal men met dit epicentrum rekening moeten houden dat deze beving niet de laatste zal zijn. Daarom vind ik dat Italië moet nadenken om dit gebied natuurlijk geleidelijk onbewoonbaar te verklaren en een andere oplossing te zoeken voor deze bewoners, zodat zij een leven zonder angst kunnen leiden.