PDA

Bekijk de volledige versie : Dopingcontroles bij Olympische Spelen Rio waren een rommeltje


Quinten.B*oeckx
28th October 2016, 14:49
De dopingcontroles op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hebben niet voldaan aan de eisen van de WADA. Dit publiceerde de anti-dopingautoriteit donderdag in een rapport. Hieruit blijkt dat het gestelde doel van de anti-dopingorganisatie niet gehaald is.

Met name in het Olympisch dorp stapelden de problemen met dopingtests zich op. Atleten waren onvindbaar, dopingcontroleurs beschikten over het verkeerde materiaal en er was nauwelijks sprake van coördinatie. Er waren dagen waarop slechts de helft van de geplande dopingcontroles werden uitgevoerd.

Ook werden datasets van atleten door elkaar gehaald: uit tests blijkt dat urinemonsters niet correspondeerden met de atleet. Bij het voetbal werd buiten de wedstrijden om niet getest, gewichtheffers werden helemaal niet aan tests onderworpen. De evaluatie van de Olympische Spelen werd uitgevoerd door een onafhankelijk toezichtsorgaan van de WADA.

Zij verklaarden dat de problemen met de dopingtests te voorzien en voorkomen waren. Dat de Olympische Spelen hierdoor niet in de problemen zijn gekomen is volgens de WADA een klein wonder.

De WADA zoekt de oorzaken van de gebrekkige controles bij de organisator van de Olympische Spelen, die gekort hadden op het budget voor anti-dopingmaatregelen. Daarnaast waren er spanningen tussen de Braziliaanse dopingautoriteiten en de organisatie van de Spelen.

Ondanks de moeilijkheden hebben de Braziliaanse controleurs goed werk afgeleverd, stelt het rapport: de dopingcontroleurs stegen boven zichzelf uit wat betreft vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en professionaliteit. Daarnaast wordt de Braziliaanse dopingautoriteit geprezen om zijn efficientie en zijn moderne apparatuur.

Reactie IOC

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) herkent zich niet in de kritiek van de WADA. In een reactie stelt het IOC dat het anti-dopingbeleid op Olympische Spelen succesvol is uitgevoerd, ondanks een aantal opstartproblemen. Het IOC looft de integriteit van de vrijwilligers die in de bres sprongen en stelt vast dat er wel degelijk voldoende dopingcontroles zijn uitgevoerd.

Bron: De Morgen, http://www.demorgen.be/sport/dopingcontroles-bij-olympische-spelen-rio-waren-een-rommeltje-b9a85c71/

Eigen mening: Ik vind dat ze bij zulke dopingcontroles strenger moeten optreden. Bij zo'n groot evenement vind ik het niet kunnen dat de controles niet beter gebeuren. De atleten die doping gebruiken moeten zeer zwaar gestraft worden, en dit kan enkel als de controles zeer specifiek gebeuren. Er moet voldoende geld worden geďnvesteerd in het onderzoek naar doping. Hierdoor kunnen ze beter materiaal veroorloven en dus kan het opsporen van doping beter gebeuren.