PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaming toleranter tegenover diversiteit


Jolien.R*ns
21st October 2016, 20:48
Vlamingen zijn opmerkelijk positiever geworden tegenover vreemdelingen, stelt de studiedienst van de Vlaamse overheid vast in haar jaarlijkse VRIND-cijferboek.


'De houding tegenover vreemdelingen is significant positiever geworden in 2015', staat in het rapport te lezen. 'Die trend is te zien bij zowel mannen als vrouwen, bij alle leeftijds- en opleidingsgroepen en bij alle gebruikte opdelingen naar woonplaats en buurtsamenstelling.'
De Vlaamse overheid telt 1.222.957 'vreemdelingen' in 2014. De Vlaamse studiedienst bekomt dat cijfer door het aantal 'mensen met een huidige vreemde nationaliteit' samen te tellen met het aantal mensen die ondertussen de Belgische nationaliteit hebben behaald en de in België geboren mensen wiens vader of moeder een andere nationaliteit hadden.
De houding van Vlamingen tegenover vreemdelingen was in 2015 opvallend positiever dan het jaar daarvoor. Meer dan de helft van de bevolking blijkt de aanwezigheid van verschillende culturen een verrijking voor de samenleving te vinden. In 2013 lag dat aandeel nog onder 50 procent.
1.222.957
In 2014 woonden 1.222.957 personen van buitenlandse herkomst in Vlaanderen.
De afgelopen 25 jaar steeg het aandeel personen met een 'huidige vreemde nationaliteit' steevast, met een sterke stijging in de laatste 8 jaar.
Het cijfer is des te opvallender aangezien België een hoge instroom aan vluchtelingen kende. 'In de loop van 2015 vestigden 47.593 vreemdelingen (personen met een huidige vreemde nationaliteit) zich vanuit het buitenland langdurig in het Vlaamse Gewest.'
De Vlaamse Regionale Indicatoren (VRIND) bundelt een massa aan gegevens en statistieken. Het is het jaarlijkse cijferboek van de studiedienst van de Vlaamse overheid.

Bron: De Tijd, 21/10/2016, http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_vlaanderen/Vlaming_toleranter_tegenover_diversiteit.9822686-3137.art

Eigen mening:
Ik vind dit zeer positief, omdat het fijn is voor mensen van een andere afkomst dat ze worden opgenomen in de maatschappij. Het is vrij logisch dat dit gebeurt, want de afgelopen tijd heeft ons land toch heel wat meegemaakt op dat vlak. Ik denk dan persoonlijk aan de vluchtelingenstroom. Ik vind het een mooi gebaar van onze samenleving, want stel je voor dat wij in hetzelfde schuitje terechtkomen. Wij zouden het ook fijn vinden, als we dan ergens terechtkunnen.
Zij zijn ook gewoon mensen zoals jij en ik. Het is zelfs fijn om bevriend te zijn met mensen van een andere herkomst. Iedereen draagt een verhaal met zich mee, dus zij ook. Het is mooi om dan elkaars verhalen te delen en daarvan te leren.