Inloggen

Bekijk de volledige versie : "Geef dieren in zoo meer privacy en respect"


Hannah.W*llems
20th October 2016, 18:50
Na de kortstondige ontsnapping van een gorilla in de London Zoo, roept documentairemaker David Attenborough op om de dieren meer privacy te gunnen. De nieuwste stap van de dierentuinen om hun beleid diervriendelijker te maken? Of moet het kijkgenot van de bezoeker primeren?

"Het zijn wonderlijke dieren, gorilla's. Het zijn dieren die hun privacy bewaken." Op de Britse zender ITV gaf David Attenborough, zoetgevooisd icoon van de betere natuurdocumentaire, harde kritiek op het beleid van de London Zoo. Dat er een gorilla kortstondig uitbrak, was niet meer dan logisch, aldus Attenborough: ze worden niet graag bekeken. "In de wouden van West-Afrika leven ze niet in open gebied. Ze worden niet door miljoenen mensen aangestaard."

In dierentuinen wel. De zes westelijke laaglandgorilla's behoren tot de publiekstrekkers van London Zoo, waar jaarlijks meer dan een miljoen mensen over de vloer komen. Maar de gorilla's zijn dus zelf geen fan van al die aandacht. "Soms zijn de dierentuinbezoekers niet respectvol", hekelt Attenborough. "Dan beginnen ze te schreeuwen of met hun armen te zwaaien, om de dieren iets te laten doen."

Volgens Attenborough is de oplossing simpel: vervang de glazen wand waarachter de dieren nu vaak zitten, door een gesloten muur met een kijkgaatje. "Zo beseffen de gorilla's niet dat ze bekeken worden", aldus de Britse bioloog. Al voegt hij daar meteen aan toe dat zoiets natuurlijk niet evident is in een dierentuin waar tienduizenden mensen een gorilla willen zien.

Opendeurenbeleid

De kans dat u weldra alleen nog door een piepgaatje een leven gorilla kunt bekijken, lijkt dan ook niet bijster groot. Krijgt het kijkgenot van de bezoeker zo voorrang op het welzijn van de gorilla? "Het is een kwestie van evenwicht", vertelt Ilse Segers van de Antwerpse Zoo. "Maar het is vanzelfsprekend dat je als dierentuinen het welzijn van je dieren hoog in het vaandel draagt."

Aan het Astridplein wonen vandaag drie gorilla's. Deze zomer overleed het vrouwtje Kiki, nadat de zilverrug Matadi haar arm had verwond, met een amputatie tot gevolg. Volgend jaar moet er een nieuw vrouwtje bijkomen, in een uitgebreid complex. "Volgens onze bioloog is het een van de beste verblijven in Europa, net omdat er verschillende ruimten zijn: voor én achter de schermen", legt Segers uit. "Als de dieren hun privacy willen, kunnen ze zich daar op elk moment terugtrekken."

Kweekprogramma

Er is al veel veranderd sinds de jaren 70 en 80. Glazen wanden hebben in de meeste dierentuinen de tralies al vervangen. En vandaag heerst er een opendeurenbeleid: "Dieren kunnen zelf kiezen of ze binnen of buiten blijven."

En ook al zijn kijkgaatjes dan niet meteen de toekomst, het is niet de bedoeling dat de dieren hun aandacht richten op hun fans. Dierenliefhebbers die tegen het glas tikken, worden in de Zoo aangemaand dat achterwege te laten. "De dieren moeten op elkaar focussen. Dat bevordert het natuurlijk gedrag, en is nodig voor de kweekprogramma's."

En laat dat laatste nu een goede ontwikkeling zijn, vindt Attenborough. "Het zou fijn zijn als gorilla's alleen in het wild zouden kunnen overleven, maar dat is niet zo. Een van de taken van de dierentuinen is het bewaren van soorten die met uitsterven bedreigd zijn. Dus er valt ook veel te zeggen voor de dierentuin."

Bron: DeMorgen.be (http://www.demorgen.be/buitenland/-geef-dieren-in-zoo-meer-privacy-en-respect-b875d6b0/)
Auteur: Ewoud Ceulemans
Datum: 20/10/2016

Eigen mening: In veel zoos wordt er niet al te veel rekening gehouden met het welzijn van de dieren. Dit is zeer jammer want dat is net een van de taken van een goede zoo. Sommige diersoorten zitten in een zoo omdat ze in het wild niet meer met genoeg zijn. Ik vind dat de hoofdtaak van een zoo het welzijn van de dieren moet zijn. Dieren moeten in een zo natuurlijk mogelijke omgeving leven en zich 100 % op hun gemak voelen. Ik zeg hiermee niet dat een zoo moet gesloten worden voor publieke doeleinden maar het publiek mag zeker niet het belangrijkste worden. Het nieuwe opendeurenbeleid vind ik een heel goed plan. Dieren kunnen zo zelf kiezen wanneer ze het publiek te veel vinden en wanneer niet. Het is al zeker een stap in de goede richting. Ik hoop vooral dat de zoos (nog) meer diervriendelijk gaan worden en ook extra geld investeren in kweekprogramma's.