PDA

Bekijk de volledige versie : Kijker beslist: vliegtuig neerhalen mag om stadion te redden


Dorien.V*nloo
18th October 2016, 09:00
[SIZE=2][Kijker beslist: vliegtuig neerhalen mag om stadion te redden
[/SIZE]
Is Lars Koch schuldig of niet? Op die vraag mocht televisiekijkend Duitsland gisteravond een antwoord formuleren.

Het publiek is de volksjury, en bepaalt het lot van een majoor die besloot om een gekaapt vliegtuig uit de lucht te schieten dat zou invliegen op een bomvol voetbalstadion. Opvallend: Lars Koch is niet echt een piloot van de Duitse luchtmacht, maar een fictief personage.

Het gaat dus om een sociaal experiment. Of een klassiek voorbeeld uit de sociale psychologie, verpakt als fictie. Het verhaal van majoor Koch wordt uit de doeken gedaan in de tv-film Terror - Ihr Urteil (Terreur, uw oordeel). Aan het eind van het eerste deel vindt de rechtszaak plaats. Is Koch schuldig aan de moord op 164 passagiers van het neergehaalde vliegtuig? Of gaat hij vrijuit, omdat door zijn ingreep 70.000 voetbalsupporters werden gered?

Dat laatste is moeilijk te verdedigen. Hoewel de beslissing van Koch meer levens spaart, druist die in tegen de Duitse wet die zegt dat de waardigheid van de mens onaantastbaar is, dus ook die van de passagiers.

Maar uiteindelijk zijn de kijkers de jury en bepaalden zij hoe de film zou aflopen. Want na de stemming werd het tweede deel uitgezonden, gebaseerd op het verdict. Er werden dus twee eindes opgenomen. Na afloop zond ARD ook een debat uit over de materie. Het publiek sprak Koch uiteindelijk met een grote meerderheid vrij: 84 procent van de stemmende kijkers sprak Koch vrij.


Het laatste woord

De controversiële film houdt Duitsland al even in de ban. Die is gebaseerd op het toneelstuk Terror van Ferdinand von Schirach, dat al een jaar langs de Duitse theaters toert.

Ook in de zalen krijgt het publiek het laatste woord. Daar kozen de toeschouwers meestal voor de vrijspraak. In 429 van de 459 opvoeringen was dat het geval.

Bron: De Morgen
http://www.demorgen.be/tvmedia/kijker-beslist-vliegtuig-neerhalen-mag-om-stadion-te-redden-bacec726/
18/10/16

Eigen mening:
Ik vind dit een geweldig initiatief en hoop dit soort programma's ook in België te zien. Het doet nadenken over je eigen waarden en je eigen belangen. Dit zou een goed middel zijn om mensen op een leuke en interactieve manier meer te leren over ethiek. Daarbij krijg je ook de mogelijke gevolgen van de keuze te zien. Er zit zeker toekomst in deze film, maar misschien kan het ook mensen terug naar het theater leiden. In dit artikel staat ook dat dit systeem al in een voorstelling is gebruikt. Ik denk dat jongeren hier voor al zijn geïnteresseerd omdat er meer interactie is met het publiek en het is dus niet enkel kijken en luisteren.