PDA

Bekijk de volledige versie : België landt woensdag op Mars


Gloria.J*nssens
13th October 2016, 22:55
Indien alles goed blijft gaan, moet de lander van de eerste Europees-Russische ExoMars missie woensdag neerstrijken op de Rode Planeet en zal een ander tuig rond Mars beginnen draaien, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld. België neemt prominent deel aan het project.


Het gaat om de eerste van twee missies van ESA en Moskou naar onze buurplaneet. Ze bestaat uit een “orbiter”, de TGO (”Trace Gas Orbiter”) en de lander Schiaparelli (of EPM in het jargon). Zondag nemen die twee na een tocht van ongeveer 140 miljoen km afscheid van elkaar.

Woensdag omstreeks 17.45 uur zal de Schiaparelli vanop ongeveer 130 km hoogte aan een snelheid van ongeveer zes km per seconde de atmosfeer van Mars induiken en de afdaling inzetten naar het Marsoppervlak.

Experimenten

Ondertussen zullen ze experimenten uitvoeren, in het bijzonder met de AMELIA-camera, waarin de Koninklijke Belgische Sterrenwacht (KSB) deelneemt. Dergelijke metingen zijn erg nuttig voor het beter begrijpen van de atmosfeer op Mars, zegt de KSB. Indien succesvol, wordt Schiaparelli ook de eerste echte Europese lander op de Rode Planeet.

De TGO moet ongeveer tegelijkertijd in een elliptische baan rond de planeet komen. De TGO zal onder andere onderzoek doen naar spoorgassen in de atmosfeer, in het bijzonder naar methaan wat kan wijzen op geologische dan wel biologische processen op Mars.

(belga)


Bron: Het nieuwsblad 13/10/2016

Eigen mening: Geweldig om te zien hoe ons klein landje zo mee gaat in dergelijke ondernemingen. Dit is een onderwerp dat me strek interesseert, ik ben dan ook heel benieuwd welke kennis de landing op mars allemaal met zich mee zal brengen. Hopelijk worden de experimenten een succes.