PDA

Bekijk de volledige versie : De grote gok van CD&V


Elias.H*es
11th October 2016, 12:11
‘Als men rechtvaardige fiscaliteit niet invult, is het probleem groter dan de regering.’ Met dat zinnetje, dat CD&V-vicepremier Kris Peeters gisteren voor de begrotingsonderhandelingen uitsprak, zette hij premier Charles Michel en de andere coalitiepartners helemaal voor het blok. CD&V moet en zal haar meerwaardebelasting op aandelen krijgen. Deze begrotingsopmaak is de allerlaatste kans voor de christendemocraten om die trofee in de lucht te kunnen steken. Maar door zo hoog in te zetten, stelt de partij zich meteen ook heel kwetsbaar op. Als ze die trofee niet binnenhaalt, is het gezichtsverlies compleet. Ook bij de taxshift kwam CD&V er al redelijk bekaaid af.

Michel not amused

En CD&V staat eenzaam met haar eis. ‘Het lijkt soms wel of we met de PS in de regering zitten’, klinkt het smalend bij Open VLD, de grootste tegenstander van zo’n meerwaardebelasting. ‘Dit gaat trouwens niet over een belasting die alleen de rijken treft, maar iedereen.’ De N-VA ziet het voorstel van CD&V evenmin zitten. Principieel is de partij niet tegen, maar voor haar moet het passen in een groter pakket waarbij andere belastingen omlaag gaan. Zo’n maatregel mag zeker niet de middenklasse treffen.

Ook premier Charles Michel was not amused door de onverwachte demarche van CD&V. Hij dacht na zijn talloze gesprekken met alle partijen alle stukjes in handen te hebben om de puzzel te leggen. Een puzzel met voor elk wat wils. Om CD&V tegemoet te komen, zou niet aan de index en de werkloosheidsuitkeringen geraakt worden. Bovendien zou de roerende voorheffing opgetrokken worden van 27 naar 30 procent en zou de beurstaks wat uitgebreid worden.

En dan komt CD&V afgelopen weekend onverwacht met die meerwaardebelasting op de proppen. ‘Ze zijn wel erg gulzig’, luidt het. Bij het ter perse gaan was premier Michel druk doende om het probleem ‘meerwaardebelasting’ van de baan te krijgen. Voor de rest zaten de onderhandelingen al in een vergevorderd stadium, maar die meerwaardebelasting trok de gevonden evenwichten helemaal scheef. De begroting zelf is trouwens zo goed als rond.

Compromistekst

Michel probeerde CD&V over de streep te trekken met een compromistekst waarin staat dat een ‘rechtvaardige belasting’ bestudeerd of uitgewerkt zal worden en waarbij ook de koppeling wordt gemaakt met de hervorming van de vennootschapsbelasting. De must have van de N-VA. Maar de vraag is of CD&V zich kan verzoenen met zo’n tussenoplossing. De N-VA heeft het dan weer moeilijk met die koppeling.

11/10/2016
De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161010_02512613

Eigen mening:
Juist nadat eerste minister Michel dacht dat hij zowaar compromissen gesloten had in het, zoals altijd, doolhof van overeenkomsten te vinden, stuit hij op een muur waarop in hoofdletters CD&V geschreven staat. CD&V is vastberaden zich toe te spitsen op de meerwaardebelastingen en Open VLD is hier het allerminst met akkoord, aangezien deze belastingen niet alleen de rijken der Belgen treffen, maar de gehele bevolking. Open VLD en NV-A willen de meerwaardebelasting geïntegreerd zien in een groter pakket waarbij de belastingen naar omlaag gaan en zeker niet de middenstand raakt. CD&V gooit roet in het eten door de roerende voorheffing op te trekken van 27% naar 30% en bovendien zou de beurstaks uitgebreid worden. Doordat CD&V op de proppen kwam met de 'meerwaardebelasting', trokken de al eerdere overeenkomsten scheef. Om CD&V te sussen heeft Premier Michel een compromistekst uitgeschreven waarin vermeld staat dat een 'rechtvaardige belasting' bestudeerd zal worden. Hier doet NV-A dan weer moeilijk over. We zijn er nog niet uit me dunkt, maar ik vind het niet meer dan nodig dat elke partij zijn stem mag laten horen, ook al loopt dit tegenstrijdig met de meerderheid.