PDA

Bekijk de volledige versie : Ondanks hervorming krijgt kind in 9 op de 10 gevallen nog steeds familienaam vader


Elise.v*ndervliet
8th October 2016, 14:49
Sinds juni 2014 mogen ouders zelf kiezen welke achternaam ze aan hun kinderen meegeven: die van de vader, van de moeder of een combinatie van beide. Maar in de praktijk houden de ouders in negen gevallen op tien nog steeds de naam van de vader.


Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas heeft opgevraagd. ‘Het nieuwe systeem heeft alleen maar problemen gecreëerd in plaats van opgelost’, besluit Pas. ‘Deze cijfers tonen aan dat er totaal geen maatschappelijke vraag naar is.’

Van de 58.305 baby’s die in 2015 in Vlaanderen werden geboren, kregen er 53.710 de naam van de vader. Amper 4 procent (2.141) koos voor de familienaam van de moeder. In meer dan de helft van de gevallen (1.371) was dat echter omdat de identiteit van de vader niet bekend was. Nog eens 4 procent van de kinderen kreeg een dubbele achternaam, 1.730 de naam van de vader, gevolgd door die van de moeder en 343 omgekeerd.

‘Meer echtelijke conflicten’
Opmerkelijk is dat in Wallonië en Brussel meer ouders kozen voor een dubbele familienaam dan voor de naam van de moeder. In Wallonië kozen slechts 1.725 van de 34.706 ouders voor de achternaam van de moeder, en dan was in 1.447 van de gevallen de vader onbekend. Een kleine 2.300 ouders kozen daarentegen voor een dubbele familienaam, voornamelijk met de achternaam van de vader eerst.

Hetzelfde fenomeen doet zich voor in het Brussels gewest. Van de 12.317 pasgeborenen in 2015 kregen er slechts 512 de achternaam van de moeder en zowat 880 een dubbele naam.

Volgens Barbara Pas werd de wetswijziging enkel ingegeven door ‘ideologische verdwazing van een aantal wereldvreemde politici’. De nieuwe regelgeving maakt bovendien stamboomonderzoek nodeloos complex en leidt meer dan eens tot echtelijke conflicten. Het Vlaams Belang pleit dan ook voor een terugkeer naar het oude systeem.

Bron: Gazet Van Antwerpen, 08/10/2016

Eigen mening:
Ik vind het systeem goed zoals het nu is. Ik vind dat de ouders het recht moeten hebben, om zelf te kunnen bepalen welke achternaam hun kindje krijgt. Natuurlijk is het logisch dat nog steeds de meerderheid van de ouders voor de achternaam van de vader kiezen. Dit is simpelweg een traditie voor de meeste mensen, maar ik vind niet dat deze traditie de mogelijkheden mag beperken voor mensen die in een 'minder gunstige' situatie moeder/ vader worden. Dit systeem is pas van toepassing sinds juni 2014... het staat dus eigenlijk nog in de kinderschoenen. Nu al een terugkeer maken naar het oude systeem, lijkt mij een impulsieve beslissing. Een traditie veranderen in een bepaalde cultuur vraagt tijd.