PDA

Bekijk de volledige versie : Amerikaanse kritiek op Israëlisch nederzettingenbeleid


Barst
6th October 2016, 03:24
Amerikaanse kritiek op Israëlisch nederzettingenbeleid


Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in scherpe bewoordingen nieuwe plannen van de Israëlische regering voor Joodse nederzettingen op de door Palestijnen bewoonde Westelijke Jordaanoever gehekeld. De hoop op een tweestatenoplossing wordt daarmee nog verder afgezwakt, klinkt het in een mededeling van woordvoerder Mark Toner van het State Department.


De tweestatenoplossing, met een onafhankelijke Palestijnse staat op het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever in vreedzaam nabuurschap met Israël, beschouwen de Verenigde Staten als de enige mogelijke aanpak voor vrede in het Midden-Oosten. Israël torpedeert dergelijke plannen sinds lang met almaar nieuwe plannen voor nederzettingen op de Westbank en in Oost-Jeruzalem.

Ook de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties als Amnesty International zien de nederzettingen als een schending van het internationaal recht. Israël spreekt dat tegen.

Dinsdag al had VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kritiek geuit op de bouwplannen voor nederzettingen ten westen van de Palestijnse hoofdstad Ramallah. De VN en de VS hekelen de Israëlische nederzettingenpolitiek al lang, maar consequenties zijn tot op vandaag uitgebleven.


Blog DS, 06-10-2016