PDA

Bekijk de volledige versie : Japans robotje houdt gezelschap


Melissa V*n Tendeloo
4th October 2016, 10:21
[SIZE=4]Japans robotje houdt gezelschap[/SIZE]
Autobouwer Toyota brengt deze winter het robotje Kirobo Mini op de markt. Hij kan praten en gevoelens lezen. En mensen uit de eenzaamheid halen.

Hij is amper 10 centimeter groot, maar heeft wel de intelligentie van een vijfjarig kind. Hij kan praten, met zijn ogen knipperen en zijn ledematen bewegen.

Ideaal voor in de auto, zegt Toyota. ‘Als gezelschap, en altijd klaar voor een hartverwarmend gesprek.’ Daarom wordt de robot geleverd in een slaapzak die perfect in het bekerhoudertje van de auto past.

Uit videootjes blijkt wat de Kirobo – een samentrekking van het Japanse woord voor hoop en robot – allemaal kan. Hij kan kinderen entertainen, met een bejaarde babbelen over een potje koffie en een pas afgestudeerde oppeppen als hij gaat solliciteren.

De robot kan ook gevoelens inschatten. Als zijn baasje zich slecht voelt, dan schudt hij met zijn hoofd, en vraagt: ‘waarom ben je verdrietig’. En moet een bestuurder plots in de remmen gaan, dan roept hij: ‘dat was eng!’

Het robotje komt deze winter op de markt in Japan, en zal 39.800 yen (350 euro) kosten. In het land van de rijzende zon, waar de bevolking in sneltempo veroudert, hoopt men dat de robotjes kunnen helpen tegen de eenzaamheid.

Bron:
De Standaard, 4-10-2016
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161004_02500435

Mening:
Technologie die ons gaat helpen om ons minder eenzaam te voelen? Het lijkt een verstandige zet als je bijvoorbeeld kijkt hoeveel zelfdodingen er nog steeds zijn. Maar of het ook werkelijk gaat helpen, is nog maar de vraag.
Voor oudere mensen is het natuurlijk aangenaam om eens tegen iemand te kunnen praten. Zij zitten vaak dagenlang binnen zonder met iemand een echt gesprek gevoerd te hebben. Voor hen denk ik dat dit robotje een goede uitvinding is. Het blijft dan wel de vraag of het fijn is om tegen een robot te praten die het verstand van een vijfjarige heeft. Echt een diep gesprek kan er hier niet van verwacht worden.