PDA

Bekijk de volledige versie : Geen internering meer voor banale feiten


A*ron.Simsek
30th September 2016, 14:21
Enkel feiten die een aantasting van de fysieke of psychische integriteit veroorzaken, kunnen nog aanleiding geven tot internering. Wie een relatief licht misdrijf pleegt, zoals een diefstal, zal niet meer in aanmerking komen voor internering.

Psychiaters, advocaten of familieleden, al jaren stellen ze de toestand van geïnterneerden in gevangenissen aan de kaak. Ons land werd al regelmatig veroordeeld voor zijn beleid rond geïnterneerden, omdat ze al te vaak zonder gepaste zorg achter de tralies belandden.

De hervorming van de interneringswet, die zaterdag van kracht wordt, moet eindelijk een menswaardig regime installeren voor de geïnterneerden in de psychiatrische annexen van de gevangenissen. ‘We mikken op een meer menselijke aanpak en verzorging op maat voor elke geïnterneerde’, zei minister Geens vorig jaar, toen hij de hervorming aankondigde.


Gerichte internering

Het is de bedoeling voortaan gerichter te interneren. Momenteel kan elke misdaad of elk wanbedrijf waarop celstraffen staan, tot internering leiden, met uitzondering van politieke misdrijven of drukpersmisdrijven.

Voortaan zullen enkel feiten die een aantasting of bedreiging vormen voor iemands integriteit, in aanmerking komen. De focus gaat dus naar wie een gevaar vormt voor de maatschappij. Wie een winkeldiefstal pleegt, hoort niet voor een onbepaalde tijd in een inrichting thuis, luidt de redenering.

Hetzelfde geldt voor geestesgestoorden die drugs gebruiken of bezitten voor eigen gebruik. Maar als ze dealen, kan internering weer wel, omdat ze zo de fysieke integriteit van derden kunnen aantasten.

FPC

Slachtoffers kunnen ook betrokken worden in de interneringsprocedure. Om daaraan tegemoet te komen, kunnen ze op de website van de FOD Justitie een document vinden en invullen. Tot slot komen er nieuwe criteria voor de deskundigen die een speciale opleiding gevolgd hebben in de forensische psychiatrie.

Eind 2013 verbleven nog zowat 1.130 geïnterneerden in de gevangenis. Vandaag zijn dat er nog ongeveer 750. Binnenkort starten het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Antwerpen en een eenheid voor zorg aan geïnterneerden met een verstandelijke beperking.

Voortaan zullen nieuwe ‘Kamers voor de Bescherming van de Maatschappij’ de beslissingen nemen over de uitvoering van de interneringsmaatregel en het daaraan verbonden zorgtraject.

De interneringskamers zullen bestaan uit een beroepsmagistraat en twee lekenrechters, namelijk een klinisch psycholoog en een assessor sociale re-integratie. Ze zullen, net als de strafuitvoeringsrechtbank, onder de hoven van beroep vallen.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160930_02494107

Mening:
Ik vind de inhoud van dit artikel een goede zaak. Even duidelijk verwoorden wat het verschil is tussen iemand die veroordeeld is en iemand die geïnterneerd is. Iemand die een daad of een misdrijf heeft gepleegd, wordt veroordeeld en komt in de gevangenis terecht. Iemand die geïnterneerd is, zit in een gesloten inrichting omdat hij of zij een feit of een daad heeft gepleegd door een mentale of psychische persoonlijkheidsstoornis (bijvoorbeeld borderline). Vele geïnterneerden zitten niet écht op hun plaats in de gevangenis, laat staan dat ze wel terecht achter slot en grendel zitten. Naar mijn mening is het belangrijk om af te wegen door de gespecialiseerde diensten of iemand al dan niet een gevaar betekent voor de maatschappij. België werd ook meermaals aangeklaagd doordat geïnterneerden niet de gepaste zorg kregen, terwijl ze hier wel recht op hebben. Ik vind het dus niet meer dan correct dat deze problematiek onder de loep genomen wordt.