PDA

Bekijk de volledige versie : Obama: ‘Vijftig landen zullen dit jaar nog 360.000 vluchtelingen opvangen’


Lode.G*vers
21st September 2016, 17:13
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag tijdens een topbijeenkomst in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het engagement aangekondigd van een vijftigtal landen om dit jaar nog in totaal 360.000 vluchtelingen op te vangen. Dat is een verdubbeling van de huidige cijfers. Ze willen ook de toegang voor vluchtelingen tot werk en school vergemakkelijken.

‘Samen zullen onze landen het aantal vluchtelingen dat we opvangen verdubbelen en het optrekken tot 360.000 dit jaar’, aldus Obama. ‘De vluchtelingen, waarvan het merendeel vrouwen en kinderen zijn, vluchten van de oorlog, het zijn slachtoffers. We kunnen onze ogen niet afwenden of onze rug naar hen keren. De deur in het gezicht van deze families dichtgooien zou onze belangrijkste waarden verraden.’ Enkelen van hen weigeren omdat ze moslims zijn, zou neerkomen op ‘het versterken van terroristische propaganda’, zei Obama nog, verwijzend naar een voorstel van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Obama loofde in het bijzonder het leiderschap van Canada en Duitsland. ‘Ik wil bondskanselier Angela Merkel en premier Justin Trudeau en de volkeren van beide landen persoonlijk bedanken’, zei de Amerikaanse president.

‘Als wij dat niet kunnen, wie dan wel?’

‘Ik reken echt op jullie sterk leiderschap, en in het bijzonder jullie medeleven’, zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. ‘Jullie medeleven kan deze hulpeloze mensen echt helpen. Als wij dat niet kunnen, wie kan dat dat wel?’

Ook België neemt deel aan de bijeenkomst van de landen die de grootste bijdrage leveren voor de humanitaire hulp. Premier Charles Michel (MR) verklaarde na de toespraak van Obama dat België een voorbeeld is voor de opvang van vluchtelingen in Europa.

10.000

Eerder op de dag had Obama de rijke landen al opgeroepen om meer inspanningen te doen, ‘zelfs wanneer dat moeilijk is vanuit politiek oogpunt’. De Verenigde Staten hebben zelf afgelopen jaar 10.000 Syrische vluchtelingen opgevangen, wat door mensenrechtenactivisten als onvoldoende wordt beschouwd. Voor 2016-2017 heeft Washington zich geëngageerd om in totaal 110.000 migranten in totaal op te vangen.

De top werd bijeengeroepen door Obama en georganiseerd door Ban Ki-moon en leiders van Canada, Ethiopië, Duitsland, Jordanië, Mexico en Zweden.

Bron: De Standaard , 21-09-2016 (door dgs)
Weblink (http://www.standaard.be/cnt/dmf20160921_02478458)

Eigen mening:

De zoveelste nieuwjaarstoost: veel geblaat, weinig actie?

Het aanheffen van het glas, het klinken op de gepasseerde (zeer) constructieve gesprekken, vaag een hoopvolle boodschap voor de toekomst… Politici verschillen heus niet zo vaak in hun politieke discours van Jan met de Pet op oudejaarsavond. De enige discrepantie zijn de eloquente bewoordingen die het gezapige discours van de hogergeplaatste een zeker elan geven waardoor Jan met de Pet geen kritiek meer zou moeten geven, omdat dit beleid ‘geleerd’ zou klinken.

Er zijn een paar zaken die ergerlijk zijn aan deze toost. Ten eerste kan je je niet ontdoen van de indruk dat Obama op het einde van zijn ambtstermijn is gekomen: hij houdt zich vooral nog bezig met het in diskrediet brengen van presidentskandidaat Donald Trump en bovendien vervalt hij steeds meer en meer in een vaag discours van toekomstige clichés waar hij vooral de taak ziet weggelegd voor anderen (volgende president, andere regeringsleiders…). Onlogisch? Nee. Ergerlijk des te meer. Te gemakkelijk. Te kitsch. Te veel bubbels.

Ten tweede omdat zijn oproep om gezamenlijk meer vluchtelingen op te vangen even hypocriet klinkt als Trump die zei dat hij het niet bedoelde om Hillary vogelvrij te verklaren toen hij zei dat de mensen van het Tweede Amendement het afschaffen van vrij wapenbezit zouden tegenhouden “op hun manier”. De VSA hebben het afgelopen jaar 10.000 vluchtelingen opgevangen. Voor een land van dergelijke omvang peanuts in vergelijking met wat een land als Jordanië moet opvangen. De geografische ligging niet te na gesproken, kan en moet Amerika meer middelen ter beschikking stellen in het humanitaire gedeelte omtrent de crisis van het Midden-Oosten.

Heel het Amerikaanse discours draait om grootspraak en bitterweinig (publiekelijk) debat. Veel geld is blijkbaar altijd wel ergens te vinden voor een zekere wapenwedloop om IS als eerste compleet de grond in te boren, maar weinig landen trekken zich genoeg aan van wat er na de stofwolk moet komen. “Wij hebben IS verslagen, nu is het aan jullie. Here’s your freedom” Dit klinkt bekend in de oren. Derde Golfoorlog, iemand?

Frankrijk, VSA, Rusland, Syrië… Veel geblaat, veel F16’s, weinig concrete denktanks om de burgers op te vangen. Hoe kan het zijn dat “het ontwikkelde Westen” geen problemen heeft met de coördinatie van luchtaanvallen in het gebied, maar er maar niet uit geraakt hoe ze amper pakweg 5 à 6 miljoen vluchtelingen moet opvangen?

Of was dit discours zelf gedrenkt in maatschappelijke clichés?

Op Jan met de Pet en een hoopvolle toekomst!
SCHOL!