PDA

Bekijk de volledige versie : Benzinerelletje bij Wegen en Verkeer


Barst
10th February 2006, 13:45
Benzinerelletje bij Wegen en Verkeer


De adjunct-directeur van de Vlaamse administratie Wegen en Verkeer heeft zijn personeel aangeraden de dienstwagens kort voor 14 februari nog eens goed vol te tanken. Reden: de administratie moet de benzineleverancier Belgian Shell nog 700.000 euro en heeft er het geld niet voor. De dienst vreest dat Shell de tankkaarten gaat blokkeren.


Het lijkt een grap. Vlaanderen, dat jaar na jaar schitterende begrotingscijfers kan voorleggen, kan de benzine van de dienstwagens van Wegen en Verkeer (en de strooiwagens bijvoorbeeld) niet meer betalen.

In Het Laatste Nieuws gaf de hoofdboekhouder van het departement Leefmilieu en Infrastructuur gisteren toe dat de administratie Wegen en Verkeer elk jaar een betalingsachterstand heeft.

Door de stijgende benzineprijzen is die achterstand nog groter geworden. Reken daar ook de verwijlinteresten bij, en je komt aan een hoog bedrag. Een bedrag dat blijkbaar niet snel op de begroting kan worden vrijgemaakt.

Vandaar de ongerustheid. De deadline ligt op 14 februari. Als de administratie dan niet betaalt, kan Shell de tankkaarten blokkeren.

Minister Kris Peeters (CD&V), verantwoordelijk voor de administratie Wegen en Verkeer, reageert verstoord op het nieuws. Hij laat de zaak onderzoeken.

Ook de Vlaamse minister van Begroting, Dirk Van Mechelen (VLD), is boos. ,,Dit mag en kan niet gebeuren, en is absoluut niet voor herhaling vatbaar'', stelt hij. Hij noemt het verhaal een vorm van totaal mismanagement vanuit het departement Leefmilieu en Infrastructuur.

Hoeveel een wagenpark van 800 wagens kost aan benzine en diesel, valt vrij goed te voorspellen. Blijkbaar heeft de administratie dat kostenplaatje ook vorig jaar onderschat. De Inspectie van Financiën had daar trouwens al op gewezen.

Van Mechelen vraagt de inspectie een en ander zeer goed in 't oog te houden.


DS, 10-02-2006 (bbd)