PDA

Bekijk de volledige versie : Rusland en Turkije zoeken toenadering


simon.s*olders
9th August 2016, 12:04
Rusland en Turkije zoeken toenadering

Nadat Turkije vorig jaar een Russische straaljager piloot neerhaalde, leek de relatie tussen de twee landen explosief. De recent couppoging in Turkije en de daarmee gepaard gaande kritiek op Erdogan vanuit de VS en Europa zorgt nu voor een, al dan niet tijdelijke, detente.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin zullen elkaar dinsdag in Sint-Petersburg voor het eerst ontmoeten sinds het straaljagerincident van november 2015 waarbij een Russische piloot om het leven kwam aan de Turks-Syrische grens. Als gevolg hiervan legde Rusland Turkije economische sancties op en verbood Moskou chartervluchten naar Turkije.

Volgens het Russische persagentschap TASS heeft Erdogan zondag gezegd dat de ontmoeting dinsdag een ‘historisch’ bezoek zal zijn waarmee met een nieuw hoofdstuk wordt gestart in de bilaterale relatie tussen de twee landen. Naast de diplomatieke rapprochement zal 31 augustus een oefenwedstrijd plaatsvinden tussen de nationale voetbalelftallen in Antalya. Dit maakte de Russische voetbalbond vandaag bekend. Rusland organiseert in 2018 het WK voetbal.


Een paar weken voor de mislukte staatsgreep op 15 juli was Turkije al bezig met een verzoeningsoffensief om weer bevriend te raken met landen, waaronder Rusland en Israël, waarmee Ankara de afgelopen jaren gebrouilleerd was geraakt.

Kritiek Europa en VS

De couppoging van 16 juli heeft gezorgd voor een verscherping in de relatie tussen Turkije en de EU en de Verenigde Staten. Erdogan is gepikeerd dat zowel de EU als de VS zich grote zorgen maken over Erdogan’s maatregelen na de mislukte coup waarbij meer dan 230 mensen om het leven kwamen. Ook is Erdogan verbolgen dat moslimprediker Fethullah Gülen nog niet is uitgeleverd aan Turkije door de VS. Erdogan zei maandag tegen de Franse krant Le Monde: ‘Ik hoop dat Gülen nu zo snel als mogelijk uitgeleverd wordt naar Turkije. Dat zou er ook voor zorgen dat de anti-Amerikaanse gevoelens in Turkije verdwijnen.’

De EU heeft aangekondigd dat ze toetredingsonderhandelingen met Turkije zal afbreken als het land de doodstraf, die er in 2004 afgeschaft werd, herinvoert.

Tijdens een massabetoging op het Yenikapi-plein in Istanbul gisteravond kwamen meer dan één miljoen mensen van zowel de oppositie als Erdogan’s eigen AKP partij bijeen om te betogen tegen de plegers van de mislukte coup.

Erdogan en Poetin zullen dinsdag onder meer het Syrische conflict, handelsbetrekkingen en energie. Russische chartervluchten naar Turkije werden op 22 juli al hervat.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160808_02416604

Eigen mening: Nu de er een spanning heerst tussen Turkije en 'het westen' kan ik goed begrijpen dat het eenzame Turkije een bondgenoot probeert te maken. Turkije kwam het laatste jaar sterk onder vuur te liggen door Rusland na het straaljagerincident, maar dat blijkt voor een deel al lang vergeten te zijn. Het zou voor Turkije een goede zaak zijn om goede vrienden te worden met Rusland. Natuurlijk schopt Turkije zo tegen de schenen van Europa, ook al maakt Europa het Turkije ook niet gemakkelijk.
Het zijn politieke spelletjes, kamp tegen kamp, we zullen moeten afwachten wat hier het resultaat van zal worden. Misschien dooft dit conflict uit net zoals dat al gebeurde met het straaljagerincident.