PDA

Bekijk de volledige versie : Awoe Yahoo!


Barst
10th February 2006, 02:51
’Yahoo hielp opnieuw bij arrestatie Chinese dissident’


Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft de Chinese overheid opnieuw geholpen bij de arrestatie van een dissident, zo meldt de organisatie Verslaggevers zonder Grenzen vanuit Parijs.


Yahoo zelf zegt de kwestie nog te onderzoeken, maar stelt ook dat het in China aan de Chinese wet moet gehoorzamen. Eerder was dat voor Yahoo een reden om informatie te verstrekken over een andere gebruiker van zijn internetdiensten, Shi Tao. Die werd vervolgens tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij staatsgeheimen zou hebben gelekt.

De nieuwe kwestie betreft de dissident Li Zhi, die al in 2003 blijkt te zijn gearresteerd en acht jaar cel kreeg. De Chinese autoriteiten beschuldigden hem van staatsondermijnende activiteiten. Li probeerde aansluiting te vinden bij een dissidente politieke groepering, de zogeheten Democratische Partij van China. Volgens een Chinese schrijver heeft Yahoo in Hong Kong de gegevens van Li aan de autoriteiten in Peking overhandigd.

Een woordvoerster van Yahoo in de VS zegt nog niet van de zaak af te weten. Het bedrijf stelt wel dat Yahoo Hong Kong nooit toegang heeft gehad tot de gegevens van Li en nooit informatie zou verstrekken aan de Chinese overheid. Of het door een partnerbedrijf gerunde Yahoo China de informatie heeft verschaft, wordt onderzocht.

Volgens Verslaggevers zonder Grenzen is het nu echter duidelijk dat Yahoo geregeld samenwerkt met de Chinese politie. De groep dringt er bij internetbedrijven op aan om voor repressieve landen computerservers in de Verenigde Staten te gebruiken, zodat overheden die informatie over gebruikers willen hebben, moeten voldoen aan de Amerikaanse wet.

Yahoo zegt alleen data af te staan aan overheden als de wet dat vereist. Maar het maakt ook duidelijk dat er weinig keus is. „De keuze in China en andere landen is niet of je door de politie verlangde informatie verschaft; de keuze is eerder of je in het land blijft”, aldus een woordvoerster.

Recent kwam ook Google negatief in het nieuws door zijn Chinese activiteiten. Google houdt zich aan de Chinese censuur: de Chinese versie van zijn zoekhulp geeft op politiek gevoelige termen als Dailai Lama geen zoekresultaten. Maar Google laat wel weten dat het om een gecensureerd woord gaat. En een Chinees hoeft maar een kleine tikfout te maken om de censuur te omzeilen. Microsoft op zijn beurt heeft op verzoek van Peking al eens een blog van een Chinese gebruiker van zijn website verwijderd.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wijdt volgende week donderdag een hoorzitting aan de ethische plichten van bedrijven die in China actief willen zijn.


Trouw, 10-02-2006