PDA

Bekijk de volledige versie : Mysterieuze nieuwe walvissoort ontdekt in Alaska


simon.s*olders
28th July 2016, 10:09
Mysterieuze nieuwe walvissoort ontdekt in Alaska

Een dode walvis, die in 2014 aanspoelde op een afgelegen strand in Alaska, blijkt een nieuwe walvissoort. Experts reageren in National Geographic laaiend enthousiast op de nieuwe vondst: "Dit is zo uitzonderlijk." De zoektocht naar een levend exemplaar is begonnen.


De walvis van zo'n 7,3 meter lang werd per toeval gevonden door een biologieleraar op de Pribilofeilanden voor de kust van Alaska. Die waarschuwde op zijn beurt een pelsrobonderzoeker, die het dier niet kon thuisbrengen. Dat werd het begin van de zoektocht naar de oorsprong van de mysterieuze walvis.


Uit nieuw onderzoek, dat gisteren werd gepubliceerd, blijkt dat het niet om een Baird's spitssnuitdolfijn gaat - zoals de ontdekkers eerst dachten - maar om een nieuwe soort walvis. "We weten niet hoeveel er bestaan, waar ze typisch gevonden worden of eender wat", reageert onderzoeker Phil Morin, die coauteur is van de nieuwe studie. "Maar we gaan beginnen zoeken."


Onder de radar

Het is uiterst zeldzaam dat een nieuwe soort walvis ontdekt wordt, en experts zijn dan ook laaiend enthousiast door de vondst. "Het is gewoon zo geweldig te denken dat we in 2016 nog steeds nieuwe dingen ontdekken in onze wereld, zelfs zeezoogdieren die meer dan 7 meter lang zijn", reageert Morin.

En Morin is niet alleen in zijn enthousiasme. "Het doet mijn hoofd duizelen dat zo'n grote, erg verschillende walvis zolang onder de radar van de wetenschappelijke gemeenschap kon blijven", reageert Robert Pitman van de Society for Marine Mammalogy. "Het is een duidelijk signaal dat we maar heel erg weinig weten over wat er in de oceanen rond ons leeft."

Bron:http://www.demorgen.be/wetenschap/mysterieuze-nieuwe-walvissoort-ontdekt-in-alaska-b42e1a60/

Eigen mening:
Prachtig, na eindeloze nieuwsartikels over de terreuraanslagen en al het slechte nieuws dat daarmee gepaard gaat krijgen we eindelijk nog eens iets moois te horen. Een nieuwe walvissoort. Het fascineert mij meteen, hoe kan een dier, dat meer dan 7 meter lang is, zo lang onopgemerkt in onze oceanen rondzwemmen? Het verbaast mij niet alleen, de wetenschappers die dagelijks met deze zaken bezig zijn, staan ook versteld. Zoals in het artikel al staat aangehaald: "Het is een duidelijk signaal dat we maar heel erg weinig weten over wat er in de oceanen rond ons leeft."
Voor de betreffende walvissoort is het spelletje verstoppertje misschien wel bijna gedaan. In zijn voordeel, of in zijn nadeel? Zal de mensheid er beter aan doen om deze walvis op te sporen en te onderzoeken? of blijft hij beter ongestoord verder zwemmen, zonder menselijke invloed?