PDA

Bekijk de volledige versie : Jeugd kraakt onder hoge verwachtingen


Wout.G*vers
7th July 2016, 10:36
Bijna vier op de tien jongeren voelen zich al langere tijd niet goed in hun vel. In die mate zelfs dat het hen hindert om dagelijkse taken zoals schoolwerk of hobby’s goed uit te voeren.

Vooral stress en druk liggen aan de basis daarvan. Ruim zestig procent geeft aan het gevoel te hebben niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen die gesteld worden. Ruim veertig procent zegt het moeilijk te hebben op school. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Jeugdraad.

Herkenbaar, meent socioloog Piet Bracke (UGent). 'Vroeger had je enkele vaste trajecten', zegt hij. 'In het persoonlijke leven was dat: een lief vinden, trouwen, kinderen krijgen. Op professioneel gebied: een diploma halen en een goede job vinden. Nu is er een brede variatie aan trajecten. Mensen moeten de juiste keuzes maken, en daarmee neemt ook de angst toe om verkeerd te kiezen. Je bent zelf verantwoordelijk als het niet lukt.'

Twee op de drie jongeren geven gelukkig wel aan dat ze hun problemen met vrienden kunnen bespreken. Tegelijk zegt een op de tien bij niemand terecht te kunnen.

De drempel naar professionele hulp blijft groot. De huisarts wordt haast nooit als hulplijn ingeschakeld en bijna 10 procent van de jongeren denkt bij niemand terecht te kunnen met zijn problemen.

Bron: 07/07/16, De Standaard, http://www.standaard.be/cnt/dmf20160707_02374671

Eigen mening: Voor de zoveelste keer in dit jaar lees ik dit soort artikels. Om de vier maanden komt er een artikel online waarbij men vertelt dat de jongeren het heel zwaar hebben en dat de druk heel groot, zowel op school als in de thuissituatie of vriendenkring. Hierbij willen de jongeren een signaal geven dat ze hulp nodig hebben, maar dat er nog te weinig aan gedaan wordt. Ze hebben ook gelijk, want de druk wordt heel groot. We moeten constant maar presteren en presteren, omdat we zo een maatschappij gecreëerd hebben. Sommige jongeren moeten eens gaan beseffen dat je helemaal niet het grootste huis moet hebben of de grootste wagen. Sommige jongeren pakken veel te veel hooi op hun vork, omdat ze meer en meer willen, waardoor de druk inderdaad heel hoog wordt. De vraag is dan of dit de fout is van de maatschappij die zo’n dikke-ik heeft gemaakt door de decennia heen of de fout van de jongeren die niet beseffen dat we in zo’n maatschappij leven en dus niet aan tweede-ordedenken doen.
De jongeren worden ook beïnvloed door dit soort artikels. We krijgen zoveel artikels op ons bord dat we het moeilijk hebben, dat de druk hoog ligt en dat er veel burn-outs zijn bij ouderen en hierdoor gaan de jongeren zich naar dit beeld gedragen. De maatschappij gaat al bijna verwachten dat we het moeilijk moeten hebben, want anders ligt de druk niet hoog genoeg.