PDA

Bekijk de volledige versie : Doodstraf voor journalisten, levenslang voor Morsi


Barst
19th June 2016, 14:26
Doodstraf voor journalisten, levenslang voor Morsi


Een Egyptische rechtbank heeft de voormalige Egyptische president Mohamed Morsi, die terechtstaat in een zaak van spionage, veroordeeld tot levenslang. Hij werd schuldig bevonden aan leiding van een ‘illegale organisatie’. Zes anderen, onder wie twee journalisten van televisiezender al-Jazeera, kregen de doodstraf voor ‘spionage’.


Morsi, die de leider was van de intussen verboden Moslimbroederschap, was in 2011 de eerst verkozen president in Egypte. Het leger zette hem in 2013 af. De ex-president stond samen met tien andere beschuldigden terecht omdat hij documenten over de nationale veiligheid zou gelekt hebben aan Qatar.

De rechter veroordeelde hem zaterdag tot levenslang, wat in Egypte neerkomt op 25 jaar cel, voor het leiden van een ‘illegale organisatie’ en ‘het stelen van documenten betreffende de veiligheid van de staat’.

Morsi werd vrijgesproken van spionage. Zes van zijn medebeschuldigden kregen daarvoor de doodstraf. Het gaat om twee journalisten van al-Jazeera, een medewerker van Rassd -een medianetwerk dat ervan verdacht wordt banden te hebben met de Moslimbroederschap van Morsi-, een documentairemaker, een werknemer van EgyptAir en een academicus.


‘Absurde beschuldigingen’

Het in Qatar gevestigde al-Jazeera veroordeelde de vonnissen, die de zender een ‘meedogenloze’ campagne tegen de vrijheid van meningsuiting noemen, aldus The Guardian. ‘Deze uitspraak is een van de vele politieke vonnissen tegen al-Jazeera en zijn werknemers’, aldus directeur Mostefa Souag in een persbericht. ‘Het zijn onlogische vonnissen, die geen wettelijke basis hebben. Al-Jazeera veroordeelt de veroordelingen tegen zijn journalisten sterk, en staat de andere veroordeelde journalisten bij.’

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International riep al op om de doodstraffen meteen te annuleren, en om ‘de absurde beschuldigingen tegen de journalisten te laten vallen’.

Alle beklaagden kunnen nog in beroep gaan tegen hun veroordeling.


Egyptische revolutie

De relatie tussen Egypte en Qatar is erg gespannen sinds de afzetting van Morsi, die de steun kreeg van de kleine maar rijke Golfstaat. Bovendien meent Caïro dat de berichtgeving van al-Jazeera over het Midden-Oosten niet correct is, omdat de zender de kant kiest van de militante islamitische groeperingen.

In juni 2015 veroordeelde een lagere rechtbank Morsi al tot de doodstraf wegens zijn betrokkenheid bij de ontsnapping van een massa gevangenen tijdens de Egyptische Revolutie in 2011. De rechtbank veroordeelde hem ook tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij met buitenlandse organisaties zou samengezworen hebben om de ontsnapping mogelijk te maken. Morsi ging in beroep tegen die straf.


Blog DS, 19-06-2016