PDA

Bekijk de volledige versie : Iraanse vrouwen knippen haar af en kleden zich als man om zedenpolitie te ontwijken


Layla G*etschalckx
24th May 2016, 17:48
Op de Facebookpagina My Stealthy Freedom getuigen Iraanse vrouwen over hun strijd om zonder hoofddoek door het leven te gaan. In Iran worden vrouwen die in het openbaar geen hoofddoek dragen immers bestraft. Enkele vrouwen kiezen ervoor om mannenkleren te dragen en hun haar kort te knippen.

Iraanse vrouwen knippen haar af en kleden zich als man om zedenpolitie te ontwijken


Een vrouw die in Iran geen hoofddoek draagt, pleegt een strafbaar feit. Deze Islamitische dresscode wordt gecontroleerd door politieagenten in burger. Politiechef Hossein Sajedinia stelde 7.000 undercover politieagenten aan voor deze taak.

Via sociale media reageren Iraanse vrouwen op deze politieacties met foto's van zichzelf, met kortgeknipt haar en mannenkleding. Het toont aan hoever deze vrouwen gaan om hun vrijheid te verzekeren. Om zonder hoofddoek te kunnen rondlopen op straat of met de auto te rijden, kiezen ze ervoor om hun lange haar en vrouwelijke kledij aan de kant te schuiven. Niet omdat ze niet trots zijn op hun haar of garderobe, maar omdat ze vrijheid te belangrijk vinden om braaf in het gareel te lopen.

Recent raakte ook bekend dat Iraanse modellen die poseren zonder hoofddoek worden opgespeurd en gearresteerd. Praktijken die we ons amper kunnen voorstellen, maar voor Iraanse vrouwen de harde realiteit vormen. (LP)

Bron: Knack

Eigen mening: Wanneer we dit vanuit onze eigen cultuur bekijken is dit not done. Vrouwen die streven voor vrijheid ten koste van hun eigen identiteit. Helaas is dit in Iran de realiteit. Ik vind het belangrijk dat deze vrouwen voor zichzelf durven opkomen. Dat zij inzien dat vrijheid een verworven recht zou moeten zijn ongeacht het geslacht. Dat deze vrouwen hiervoor hun eigenheid en dus hun identiteit moeten opgeven is jammer. Men geeft vaak aan in het hoefdoeken debat dat vrouwen dit zelf willen. Wij westerse kunnen dit niet begrijpen en geven vaak het argument dat dit hen opgelegd wordt dus worden ze beperkt in hun vrijheden. Vele reacties komen hier op die aangeven dat deze vrouwen zelf kiezen om een hoofddoek te dragen. Dan vraag ik me hier af waarom deze vrouwen zich kleden als mannen om toch maar zonder hoofddoek over het straat te kunnen of met de auto te mogen rijden. Dat de de politie in Irak hier extra undercoveragenten voor inzet om dit te controleren zegt voor mij genoeg over de keuze die vrouwen al dan niet hebben om een hoofddoek te dragen.

Evelien.P*llis
24th May 2016, 18:49
Het getuigt van enorm veel moed van deze Iraanse vrouwen om zonder hoofddoek toch in het openbaar te verschijnen. Ook al kleden ze zich mannelijker en hebben ze korte haren, de kans om betrapt te worden blijft reëel en de gevolgen daarvan zijn niet mals. Onlangs is er een Facebookpetitie gestart door een Iraanse journaliste waarin ze oproept om de wettelijke verplichting een hoofddoek te dragen in het openbaar, nietig te verklaren. De pagina is al enorm veel gedeeld, maar het ziet er niet naar uit de Iraanse justitie hier oren naar heeft. De arrestaties van vrouwen die geen hoofddoek dragen blijven schering en inslag. Het is te betreuren dat vrouwen zo ver moeten gaan om zich in vrijheid op straat te kunnen begeven.