Inloggen

Bekijk de volledige versie : Zaventem wil binnen Europa voortrekker zijn van concept ‘secure airport’


Charlene.B*oeckx
23rd May 2016, 20:17
Zaventem wil binnen Europa voortrekker zijn van concept ‘secure airport’
Vandaag om 18:18 door Marjan Justaert

In de nasleep van de aanslagen wordt volop nagedacht over hoe de ‘landside’ op de luchthaven - de publieke terminal met vrije toegang, het gedeelte vóór de security check - toch beter beveiligd kan worden. ‘We zijn er nog niet’, aldus Wilfried Covent, hoofd beveiliging van Brussels Airport Company (BAC), ‘het is even zoeken geweest met de precheck, maar ik ben er zeker van dat we naar een vlot proces kunnen evolueren, waarbij de passagiers geen extra hinder ondervinden en waarbij het risico zich niet gewoon naar buiten verplaatst.’ Dat was vlak na de heropstart het geval.

22 maart heeft de nationale luchthaven in Zaventem geleerd dat de ruimtes waar het publiek vrij in en uit kan lopen, beter beveiligd moeten worden. Dat zegt Wilfried Covent, hoofd van BAC Security, op dit moment in de parlementaire onderzoekscommissie 22/3. ‘Een nulrisico bestaat niet, maar je kunt wel meer doen door bijvoorbeeld de risico’s te spreiden, gerichtere controles, camerawerk en dergelijke. Ik ben er zeker van dat we een voortrekker kunnen zijn in Europa om de landside veiliger te laten draaien.’

Gulden middenweg

De veiligheid op de luchthaven is Europees gereglementeerd, aldus Covent, op alle Europese luchthavens gelden in principe dezelfde regels. Hij hoopt dat BAC in de toekomst een model kan worden voor een secure airport - al is dat vandaag nog lang niet het geval. Sinds begin deze maand zijn de systematische persoonscontroles vervangen door niet-systematische controles, maar het systeem kampt nog steeds met kinderziekten zoals lange wachtrijen op drukke dagen. ‘Het was even zoeken hoe we de precheck heb best organiseerden, maar er moet een gulden middenweg zijn tussen het beperken van het risico én de hinder.’

Concentratie soft targets

Covent sluit zich aan bij hoofdcommissaris Guy Cordeel van de Luchtvaartpolitie, die eerder vandaag zei dat de veiligheidsaanpak voortaan anders moet. De focus moet op intelligence liggen. Ook Cordeel sprak zich uit over het precheck-systeem dat voor veel hinder zorgde bij de heropstart van de luchthaven. ‘Ik heb er weken maagpijn van gehad’, dixit de hoofdcommissaris. ‘Het systeem was het gevolg van onderhandelingen tussen overheid en syndicaten, maar leidde tot een grote concentratie van soft targets vóór de witte tenten. Nu is het iets beter, maar een goed oplossing is een evenwicht tussen veiligheid en leefbaarheid.’

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160523_02303246

Mening:
Het is goed dat ze nu beginnen nadenken over hoe de luchthaven nog veiliger kan worden, maar het is wel een beetje laat nu dat er al een aanslag is geweest. Er moeten altijd eerst slachtoffers vallen voor er zo'n maatregelen worden bedacht en uitgevoerd. Het is ook zeker belangrijk dat deze extra maatregelen de dagelijkse stroom aan toerisme en zakenreizen niet hinderen en dat alles zo vlot mogelijk kan verlopen. Het is goed dat ze alles uitproberen en bijschaven waar nodig. Door de nieuwe ideeën uit te problemen komen ze veel meer te weten over dat het in de praktijk ook werkt. Het is dus goed dat ze nu de kinderziektes proberen te zoeken en er uit proberen te halen. Als alles dan één keer in orde is en alles goed verloopt , hoop ik dat Europa ook volgt met het idee en dat het in alle Europese landen wordt toegepast. Het is in ieder geval al goed dat ze er in België goed over willen nadenken, hopelijk vinden ze dan ook een veilig en efficiënte procedure.

Evelien.P*llis
23rd May 2016, 20:58
Het is inderdaad jammer dat er eerst slachtoffers zijn moeten vallen alvorens de huidige veranderingen op vlak van veiligheid in de luchthaven zijn doorgevoerd. Anderzijds denk ik ook dat het erg moeilijk is om ooit volledig beschermd te zijn tegen aanvallen van een aantal enkelingen die een plan tot in de puntjes in alle eenzaamheid uitwerken. De nieuwe maatregelen zijn een vooruitgang, maar het is in mijn ogen ook normaal dat zo'n dingen tijd vergen om volledig gefinetuned te worden. De lange wachtrijen worden nu weggewerkt en de passagiers ondervinden er niet al te veel last van en ik denk dat dat het belangrijkste is: mensen die met een ontspannen en veilig gevoel de luchthaven betreden, maar ook zich ook niet meteen in hun privacy geviseerd voelen.

Robin.C*bbaut
23rd May 2016, 22:13
Ik vind persoonlijk dat dit nadenken over de veiligheidsaanpak rijkelijk laat komt. Waarom kijkt men niet buiten de Europese grenzen. In België heeft men precies soms oogkleppen op. Er zijn landen die al een degelijke veiligheidsprocedure hebben en waar de kans op aanslagen binnen de luchthaven bijna nihil is. Neem nu Turkije. Als men de luchthaven binnen gaat, moet je al je bagage op een bagageband zetten en wordt al een eerste keer gescreend. Zelf ga je door een metaaldetector en je wordt dikwijls nog eens gefouilleerd. Pas nadien ga je naar de incheckbalie. De wachtrijen aan de bagagebanden zijn praktisch nihil. Dit systeem werkt zeer vlot. Ik begrijp dan ook niet dat dit niet als voorbeeld genomen wordt. Men had de kans met de wederopbouw van de inkomhal om dit systeem ook in te voeren. In Charleroi bijvoorbeeld zet men nu het leger in aan de in- en uitgang van de luchthaven en checkt men of iedereen die binnen gaat over een vliegticket beschikt. Bagage wordt niet nagekeken. Eens binnen sta je met een pak mensen aan te schuiven in een zeer kleine inkomhal. Wie verhindert de terrorist om met een bom in de rugzak binnen te wandelen? Niemand. Dus ik denk niet dat men het warm water nog moet uitvinden maar leg het oor ook eens te luister bij andere landen die al veel verder staan met de veiligheidsaanpak.

Mathias.H*fmans
24th May 2016, 03:29
De focus zou inderdaad veel meer op 'intelligence' moeten liggen. Die terroristen moeten, zoals Guy Cordeel heeft gezegd, opgepakt worden als ze nog in hun bed liggen en niet pas op de luchthaven. Want dan is het al te laat. Zelfs al wordt de bagage van iedereen gescreend voor ze de luchthaven binnen mogen, dan nog kan het al te laat zijn. Er moet dus zoals ik eerder zei zeker op 'intelligence' worden gefocust. Zo kan men zulke aanslagen voorkomen vooraleer ze nog maar in gang gezet worden. Dit zorgt in mijn ogen voor het minst aantal mogelijke slachtoffers. Het is wel zeker waar, zoals mijn medestudenten al hebben gezegd, dat deze veranderingen wel een beetje te laat zijn. Deze maatregelen hadden al veel eerder getroffen moeten worden, maar dat is natuurlijk allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. De luchthaven politie zit met zwaar personeelstekort. Dit maakt het dan natuurlijk wel moeilijk om zulke maatregelen te treffen. Ze hebben op de moment van de aanslag in mijn ogen hun job goed gedaan, er zijn veel agenten van de luchthavenpolitie die spontaan hun hulp kwamen aanbieden en daar mot je ze toch zeker ook krediet voor geven.