valerie.w*ls
18th May 2016, 23:13
Vlaming eet dubbel zoveel suiker als goed is
Denkt u dat uw suikerconsumptie oké is? Dan bent u niet alleen. Volgens een studie van Partena, in samenwerking met iVox, is 52 procent van de Vlamingen ervan overtuigd dat hij niet te veel suiker eet. Toch eten we gemiddeld 17 suikerklontjes per dag. Dubbel zoveel als goed is.
Een van de redenen is dat we niet goed inschatten hoeveel suiker er in welke voeding zit. "De Vlaming is zich te weinig bewust van zijn suikergebruik", zegt Patricia Verstraete, woordvoerder van Partena Ziekenfonds. "Wanneer verschillende producten in een line-up worden geplaatst, herkennen slechts weinigen de grootste suiker-boosdoener."
Uit de studie blijkt ook dat slechts 1 op 3 Vlamingen bewust bezig is met zijn suikergebruik. Vrouwen zijn de beste leerlingen van de klas. Ongeveer de helft van de vrouwen geeft aan af en toe bezig te zijn met haar suikergebruik, terwijl dat bij de mannen 41,8 procent is. 55-plussers geven aan bewuster bezig te zijn met suiker; zij denken ook minder vaak dat ze te veel suiker eten.
Zoet dessert
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan de dagelijkse suikerinname van vrije suikers, zoals toegevoegde suikers, suikers in fruitsappen en honing, te beperken tot minder dan 10 procent van de totale dagelijkse energiebehoefte.
"Het komt erop aan om weloverwogen keuzes te maken", zegt Verstraete. "Een boterham met zoet bij het ontbijt of een klein dessertje na het avondeten bijvoorbeeld, een glaasje fruitsap of een yoghurt met fruit."
Uit de resultaten van de enquête blijkt dat de Vlaming het makkelijkst afstand zou kunnen doen van frisdrank (45,7 procent) en suiker bij de koffie of thee (17,4 procent). Moeilijker blijkt het om te passen voor een zoet dessert. 26,3 procent van de Vlamingen wil zijn dessert na het avondmaal niet laten staan.
Welk suikertype bent u?
Een te hoge suikerconsumptie kan leiden tot overgewicht, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. In België heeft 48 procent van de volwassenen overgewicht, 13 procent is obees. Daarom lanceert Partena Ziekenfonds vandaag de bewustmakingscampagne Suiker-reflex.
Op www.suiker-reflex.be kan je een suikertest doen, die werd opgesteld door diëtisten. U kan zich inschrijven op een stappenplan en een suikeruitdaging in groep. Wekelijks krijgt u dan tips en recepten om u te helpen uw suikergedrag aan te passen.
Datum: 18/05/2016
Bron: De Morgen, http://www.demorgen.be/wetenschap/vlaming-eet-dubbel-zoveel-suiker-als-goed-is-b14de647/
Eigen mening:
Vandaag kwam dit onderwerp ook aanbod in 'Over eten'. Dit programma op één focust, zoals de titel het al zegt, op eten. Men testte wat de invloed van frisdrank is op onze tanden. Uit de test bleek dat frisdrank duidelijk erosie veroorzaakt binnen ons gebit. Ik denk dat inderdaad veel Vlamingen zich niet echt bewust zijn van hun dagelijkse suikerinname. Suiker wordt door producenten ook vaak op de verpakking beschreven onder een 'schuilnaam'. Een reporter en diëtiste hielden klanten tegen aan de kassa van de supermarkt om de inhoud van hun winkelkarretje te controleren. Uit deze proef bleek dat het inderdaad klopt dat veel mensen niet weten welke voedingsmiddelen allemaal suiker bevatten. Zelfs een simpele chipolata bevat heel wat suiker. Ook het feit dat veel mensen de indruk hebben dat light frisdranken gezonder zijn dan gewone frisdranken, moet verandert worden. Dit klopt deels wel, maar toch bevatten deze light frisdranken eenzelfde PH-waarde als gewone frisdranken die deze erosie in de hand werken. Je kan volgens het artikel dus het best weloverwogen keuzes maken om je suikerinname te beperken omdat dit echt wel veel beter is voor je lichaam.
Denkt u dat uw suikerconsumptie oké is? Dan bent u niet alleen. Volgens een studie van Partena, in samenwerking met iVox, is 52 procent van de Vlamingen ervan overtuigd dat hij niet te veel suiker eet. Toch eten we gemiddeld 17 suikerklontjes per dag. Dubbel zoveel als goed is.
Een van de redenen is dat we niet goed inschatten hoeveel suiker er in welke voeding zit. "De Vlaming is zich te weinig bewust van zijn suikergebruik", zegt Patricia Verstraete, woordvoerder van Partena Ziekenfonds. "Wanneer verschillende producten in een line-up worden geplaatst, herkennen slechts weinigen de grootste suiker-boosdoener."
Uit de studie blijkt ook dat slechts 1 op 3 Vlamingen bewust bezig is met zijn suikergebruik. Vrouwen zijn de beste leerlingen van de klas. Ongeveer de helft van de vrouwen geeft aan af en toe bezig te zijn met haar suikergebruik, terwijl dat bij de mannen 41,8 procent is. 55-plussers geven aan bewuster bezig te zijn met suiker; zij denken ook minder vaak dat ze te veel suiker eten.
Zoet dessert
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan de dagelijkse suikerinname van vrije suikers, zoals toegevoegde suikers, suikers in fruitsappen en honing, te beperken tot minder dan 10 procent van de totale dagelijkse energiebehoefte.
"Het komt erop aan om weloverwogen keuzes te maken", zegt Verstraete. "Een boterham met zoet bij het ontbijt of een klein dessertje na het avondeten bijvoorbeeld, een glaasje fruitsap of een yoghurt met fruit."
Uit de resultaten van de enquête blijkt dat de Vlaming het makkelijkst afstand zou kunnen doen van frisdrank (45,7 procent) en suiker bij de koffie of thee (17,4 procent). Moeilijker blijkt het om te passen voor een zoet dessert. 26,3 procent van de Vlamingen wil zijn dessert na het avondmaal niet laten staan.
Welk suikertype bent u?
Een te hoge suikerconsumptie kan leiden tot overgewicht, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. In België heeft 48 procent van de volwassenen overgewicht, 13 procent is obees. Daarom lanceert Partena Ziekenfonds vandaag de bewustmakingscampagne Suiker-reflex.
Op www.suiker-reflex.be kan je een suikertest doen, die werd opgesteld door diëtisten. U kan zich inschrijven op een stappenplan en een suikeruitdaging in groep. Wekelijks krijgt u dan tips en recepten om u te helpen uw suikergedrag aan te passen.
Datum: 18/05/2016
Bron: De Morgen, http://www.demorgen.be/wetenschap/vlaming-eet-dubbel-zoveel-suiker-als-goed-is-b14de647/
Eigen mening:
Vandaag kwam dit onderwerp ook aanbod in 'Over eten'. Dit programma op één focust, zoals de titel het al zegt, op eten. Men testte wat de invloed van frisdrank is op onze tanden. Uit de test bleek dat frisdrank duidelijk erosie veroorzaakt binnen ons gebit. Ik denk dat inderdaad veel Vlamingen zich niet echt bewust zijn van hun dagelijkse suikerinname. Suiker wordt door producenten ook vaak op de verpakking beschreven onder een 'schuilnaam'. Een reporter en diëtiste hielden klanten tegen aan de kassa van de supermarkt om de inhoud van hun winkelkarretje te controleren. Uit deze proef bleek dat het inderdaad klopt dat veel mensen niet weten welke voedingsmiddelen allemaal suiker bevatten. Zelfs een simpele chipolata bevat heel wat suiker. Ook het feit dat veel mensen de indruk hebben dat light frisdranken gezonder zijn dan gewone frisdranken, moet verandert worden. Dit klopt deels wel, maar toch bevatten deze light frisdranken eenzelfde PH-waarde als gewone frisdranken die deze erosie in de hand werken. Je kan volgens het artikel dus het best weloverwogen keuzes maken om je suikerinname te beperken omdat dit echt wel veel beter is voor je lichaam.