PDA

Bekijk de volledige versie : "Turkse regering laat IS-aanwezigheid op Turks grondgebied bewust toe"


Wouter.P*rmentier
14th May 2016, 22:36
" "Turkse regering laat IS-aanwezigheid op Turks grondgebied bewust toe" ", De Morgen, 14 mei 2016

De Turkse regering negeert bewust de activiteiten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) op Turks grondgebied. De overheid weet nochtans precies waar de IS-militanten zich ophouden. Die beschuldiging heeft het Turkse parlementslid Eren Erdem van de oppositiepartij CHP in het Turkse halfrond geuit, zo melden Turkse media. "De politie heeft uitgebreide info over de IS-aanwezigheid, maar mag op last van de regering niet optreden", aldus Erdem.

Die opzettelijke onoplettendheid komt er op neer dat de AKP (de partij van president Recep Tayyip Erdogan) "een onderscheid maakt tussen terreurorganisaties en een oogje dichtknijpt voor IS", aldus de CHP-politicus.

Tijdens zijn toespraak hield Erdem een stapel documenten onder de arm. Daarin staan volgens hem politiegegevens over IS waar de regering niets mee gedaan heeft. Volgens Erdem bewegen IS-strijders zich vrij in Turkse grenssteden als Kilis en Gaziantep, waar hen geen strobreed in de weg gelegd wordt bij het overschrijden van de Turks-Syrische grens. Het parlementslid stelde voorts dat gewonde IS-strijders in Turkse ziekenhuizen verzorgd worden.

"Verrader"

Erdem wordt door Erdogan als een "verrader" betiteld nadat de oppositiepoliticus Ankara beschuldigd had weet te hebben van transporten van chemische wapens naar IS en niet in te grijpen. Vooralsnog kan Erdem terugvallen op zijn parlementaire onschendbaarheid, maar aan het opheffen daarvan wordt intussen driftig gewerkt.

Officieel is Turkije in oorlog met IS en steunt het land in Syrië enkel "gematigde" rebellen, ook als die met IS samenwerken. Rapporten hebben aangegeven dat de clan-Erdogan ook goed geld verdient als afnemer of distributeur van "IS-olie".

Bron: http://www.demorgen.be/buitenland/-turkse-regering-laat-is-aanwezigheid-op-turks-grondgebied-bewust-toe-b893ee9c/
Mening: Ik probeer Erdogan altijd een beetje het voordeel van de twijfel te geven. Hij heeft zeker zijn gebreken, maar vaak wordt hij ook bijzonder hard en eenzijdig aangepakt door onze media. Als er echter maar een greintje waarheid zit in deze aantijgingen, is het een grote schande wat daar gebeurt. Erdogan is altijd enorm hard voor de Koerden (als ze maar enigszins verdacht kunnen worden, is het al goed genoeg) en andere rebellengroepen die niet in zijn kraam passen. Als zou blijken dat hij IS steunt, of op zijn minst gedoogt, zou hij moeten afgezet worden. Natuurlijk is dat gemakkelijk gezegd, maar hij heeft wel een grote controle over het politieke systeem in de media in zijn land. Ik vrees dan ook dat Erdem een dappere klokkenluider zal zijn die het op de ene of de andere manier het zwijgen wordt opgelegd.