Inloggen

Bekijk de volledige versie : KU Leuven palmt Centraal-Europa in


Maike.D*eltiens
14th May 2016, 16:59
Miljoenen euro's aan Europees onderzoeksgeld binnenrijven. Om die reden gaan zes universiteiten uit Boedapest, Ljubljana en Praag de komende jaren intensief samenwerken met de KU Leuven.

Ze zijn eeuwenoud, in eigen land befaamd, maar spelen nog niet mee op topniveau. In Praag wordt duidelijk hoe zes universiteiten uit Hongarije, Tsjechië en Slovenië de blik op Vlaanderen richten. In het hoofdgebouw van de Karelsuniversiteit hebben zij op een druk bijgewoonde ceremonie een speciale alliantie gesloten met de KU Leuven. Rector Rik Torfs is zichtbaar tevreden. "Het gaat hier om ruwe diamanten. Dit zijn universiteiten die om meerdere redenen hun potentieel nog niet volledig hebben kunnen waarmaken. Wij kunnen hen daar bij helpen en worden er, dat geven we grif toe, ook zelf beter van."
Concreet gaat het om de Central Europe Leuven Strategic Alliance (Celsa), waaraan naast de KU Leuven bijvoorbeeld ook de Karelsuniversiteit en de Universiteit van Ljubljana deelnemen. Universiteiten sluiten wel vaker samenwerkingsovereenkomsten. Iets wat Torfs en vicerector internationaal beleid Danny Pieters, die een jaar aan dit verbond werkte, ook erkennen. Maar deze alliantie is, zeker voor de Centraal-Europese universiteiten, van groot belang. Zo zijn de bestuurders overeengekomen gezamenlijke opleidingen in te richten en oplossingen te zoeken voor grote Europese problemen, zoals de vluchtelingencrisis. Daarnaast willen ze samen op jacht gaan naar meer Europees onderzoeksgeld.

Het draait in dat licht met name om Horizon 2020, een onderzoeksprogramma van de Europese Unie ter waarde van bijna 80 miljard euro. Ivan Svetlik, rector van de Universiteit van Ljubljana, stelt dat hij de Leuvense hulp dan ook niet kon afslaan. "De nationale steun is door de crisis afgenomen en blijft afkalven. Het zorgt ervoor dat we geld uit Brussel moeten halen, iets waar de KU Leuven nu al bijzonder sterk in is." Ook de aanwezige Tsjechische staatssecretaris voor hoger onderwijs en onderzoek, Robert Plaga, erkent het belang van Europees geld. "Dit is een geweldige kans voor onze universiteiten en voor ons land in het algemeen."

Vallen en opstaan

Natuurlijk doet de KU Leuven niet (alleen) aan vrijwilligerswerk. In de praktijk zullen onderzoekers van de universiteiten samen projecten indienen en het geld onderling verdelen, waardoor ook Leuven een deel van de koek krijgt. "Vandaag gaat volgens de Europese Commissie te veel geld naar de sterke West-Europese universiteiten", zegt Pieters. "Zij willen daar verandering in brengen, ook om te voorkomen dat Centraal-Europese lidstaten uit zulke projecten stappen. Maar het maken van zulke aanvragen is een techniek van vallen en opstaan. Wij hebben juist daarom een speciaal team dat onze onderzoekers daarbij helpt. Zij zullen nu ook deze zes universiteiten gaan bijstaan."

Bron: De Morgen, 14/05/2016, http://www.demorgen.be/binnenland/ku-leuven-palmt-centraal-europa-in-b6673604/

Eigen mening: Dit laat toch nog maar eens merken dat ons onderwijs zich op hoog niveau bevindt. Ik vind het knap dat Hongarije, Slovenië en Tsjechië zich op KU Leuven richten. Het lijkt me zeker geen slecht idee om met verschillende universiteiten samen te werken en oplossingen te zoeken voor enkele Europese problemen, zoals de vluchtelingencrisis. En zoals het artikel reeds vermeldt, zo kunnen ook de andere universiteiten in potentieel stijgen. In zo'n onderzoeken steekt men natuurlijk veel tijd en geld in. Het werk dat de onderzoekers verrichten is dus inderdaad geen vrijwilligerswerk.