PDA

Bekijk de volledige versie : Gatz wil FM-radio afschaffen


Toon.V*nHoof
13th May 2016, 15:31
Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) heeft vandaag zijn toekomstplan voor de Vlaamse radio’s bekendgemaakt. Hij zet volledig in op de omschakeling naar digitale radio, binnen de vijf jaar. De klassiek FM-band zal kort daarna verdwijnen.

De FM-band zit vol. De digitalisering van het medialandschap is niet meer tegen te houden. Ziedaar voor Sven Gatz twee afdoende argumenten om het Vlaamse radiolandschap radicaal te laten omschakelen. Hij zet in op digitale radio, niet via de kabel of via het internet, wel via digitale zendfrequenties. DAB, dus. Of liever: DAB +, een sterk verbeterde versie van die digitale zendtechnologie. De reden: het is de meest democratische optie. Alleen via DAB+ kun je gratis naar digitale radio luisteren. Voor kabel en internet heb je altijd abonnementskosten, voor DAB+ heb je alleen de eenmalige (lage) kost van het toestel. Haast alle automerken kunnen nu ook al DAB+-autoradio’s monteren, maar doen dat nog niet in landen waar er geen vraag naar is.

In principe biedt DAB+ de mogelijkheid om meer radiozenders met landelijke dekking te laten uitzenden dan de FM-band. Op FM zijn er nu drie landelijke radio-omroepen actief (de vijf VRT-zenders, Medialaan met Q-Music en Joe FM, en Corelio/Concentra met Nostalgie). Momenteel zendt alleen de VRT landelijk via DAB uit, Q-music en Joe zitten alleen op de FM-band. Op DAB+ zou er ruimte moeten zijn voor nog een vierde radio-omroep met landelijke dekking (SBS, het bedrijf achter tv-zenders Vier en Vijf, zou daar kandidaat voor zijn), maar de technische haalbaarheid daarvan wordt nog verder onderzocht.

Gatz zou zo’n extra landelijke zender in ieder geval verwelkomen, omdat hij meer diversiteit in het radiolandschap wil. Om die reden pakt hij ook uit met nog een nieuwigheid: commerciële ‘netwerkradio’s’, die ergens tussen de landelijke en de lokale in zitten. Ze zullen niet over heel Vlaanderen kunnen uitzenden, maar wel ‘diverse stedelijke regio’s afdekken’.

Ook de lokale radio’s krijgen een plek op de digitale frequenties. Gatz wil wel de ketenradio’s, zoals Topradio, Family Radio en ClubFM aanpakken. Die kopen lokale frequenties op om er ‘nationale’ radio op uit te zenden. Die anomalie wil Gatz eruit, omdat ze tot verschraling van het aanbod leidt.

De huidige vergunningen voor de radiofrequenties lopen volgend jaar af. De landelijke radio’s krijgen een nieuwe FM-vergunning, op voorwaarde dat ze zich engageren om mee te investeren in de omschakeling naar DAB+. Voor de nieuwe ‘netwerkradio’s’ en de lokale radio’s schrijft de minister een ‘beauty contest’ uit, die eind 2017 zijn beslag moet kennen. Tegen 2022 zou de omschakeling naar DAB+ een feit moeten zijn. Op termijn verdwijnt de FM-band, uiterlijk twee jaar nadat de helft van de luisteraars zijn overgeschakeld naar DAB+. Momenteel heeft DAB een luisterbereik van nog geen vier procent.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160513_02287697

Dit is iets wat ik me al lang afvraag. Radio's werken al heel lang met de FM-banden op die golflengtes. Het is een redelijk verouderd systeem, maar ik heb altijd aangenomen dat het zo bleef omdat het wel erg handig was (if it isn't broken, don't fix it).

Het grote voordeel: het is digitaal, dus de bandbreedte wordt oneindig groot (want de huidige golfbreedte zit blijkbaar vol) en het is snel compatibel te maken met nieuwe technologie.

Het grote nadeel: Je gaat op reis naar Frankrijk en plots kan je geen radio meer luisteren. Heel de wereld zou in principe gelijktijdig de overstap meten maken.

Emiel.D*uyts
13th May 2016, 19:45
Ik ga helemaal akkoord met de mening van Toon. Het is net zoals Gatz zegt, de overschakeling is heel goedkoop en zou na verloop van tijd zelfs kunnen besparen aangezien je de abonnementskosten niet meer in rekening moet brengen.

De overschakeling zou inderdaad gelijktijdig moeten lopen. Het is zo dat de radiozenders wel zullen moeten. Wanneer ze weigeren, gaan ze er zelf ook aan ten onder. Er zijn heel wat organisaties die hierbij een bijdragen moeten leveren, en de overgang zal ook op vele mensen invloed hebben. De mensen die een auto hebben zonder deze DAB, zullen deze moeten laten installeren. De autofabrikant zal zijn standaardmodellen moeten aanpassen met deze DAB. De radiozenders moeten zich aanpassen, maar dit is naar mijn mening niet echt moeilijk.

Voor mensen die vaak in het buitenland zitten, zal het zoals Toon ook aankaart, moeilijk zijn. Wanneer één land het niet doet, en je moet hierdoor een zestal uur reizen of meer, ik zeg nu maar iets, dan heb je voor de ganse tijd geen radio. Ideaal zou dus zijn dat dit in heel de wereld op een gelijktijdig moment zou ingevoerd worden, hoewel me dit hoogstwaarschijnlijk onhaalbaar lijkt.