PDA

Bekijk de volledige versie : 'Sociale conflicten steeds uitgevochten bij geruchtmakende processen'


Maxime.v*ndersmissen
9th May 2016, 17:41
'Sociale conflicten steeds uitgevochten bij geruchtmakende processen'

Het proces rond de terreurcel van Verviers, die in januari 2015 werd opgerold, is tot ongenoegen van de rechter geschorst. Het veiligheidspersoneel wou niet na 16 uur werken.


Omdat het veiligheidspersoneel niet na 16 uur wou werken, kon het proces niet langer in veilige omstandigheden doorgaan. Daarom moest de voorzitter de zitting tegen zijn zin schorsen. 'Ik stel vast en ik betreur dat dergelijke sociale conflicten steeds uitgevochten worden wanneer er geruchtmakende processen plaatsvinden. Als iedereen in dit land een professioneel geweten had, dan zouden we al veel verder staan', zei hij.


Het gaat om een spontane actie van de leden van het Veiligheidskorps, die beslist hebben hun statuut naar de letter te interpreteren zolang er geen duidelijkheid komt over hun statuut en toekomst. Hun statuut schrijft voor dat ze niet langer dan 7.36 uur mogen werken. Ze zouden het ook beu zijn dat een aantal premies en promoties op zich laten wachten.

Vanmorgen startte het proces al met vertraging. Het moest om 08.45 beginnen, maar ging uiteindelijk pas rond 09.30 uur van start. Bij aanvang van het proces meldden de advocaten van Marouane El Bali en Souhain El Abdi dat ze, door de staking in de gevangenissen, de voorbije twee weken hun cliënten niet hadden kunnen spreken. Zij kregen van de voorzitter tijd om dat te doen.

Onderzoek

Tijdens de zitting gaf de voorzitter een overzicht van het onderzoek. Dat begon in november 2014 en leidde op 15 januari 2015 tot de inval in de flat in Verviers waar twee verdachten omkwamen en een derde werd opgepakt.

Het onderzoek ging van start met een nota van de Staatsveiligheid van 18 november 2014 waarin gemeld werd dat Souhaib El Abdi (26) net terugkwam uit Turkije en contacten had met de kring rond Syrië-ronselaar Khalid Zerkani. Politie en Staatsveiligheid begonnen de telefoonnummers van El Abdi af te luisteren, en zo kwam ook Abdelhamid Abaaoud in het vizier, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs die bij een raid in Saint-Denis omkwam.

Uiteindelijk viel de politie op 15 januari om 17.43 uur de woning in Verviers binnen, op een moment dat zowel Khalid Ben Larbi en Soufiane Amghar, als Marouan El Bali er aanwezig waren. Dat leidde tot een vuurgevecht dat drie minuten duurde. Amghar en Ben Larbi kwamen om, terwijl El Bali ingerekend kon worden. Er zou met twee kalasjnikovs en een handvuurwapen geschoten zijn.

Bij de daaropvolgende huiszoeking trof de politie in de woning in totaal zeven vuurwapens aan, meer bepaald drie kalasjnikovs en vier handvuurwapens, een hele hoop munitie, politiekledij, walkie-talkies en verschillende identiteitsdocumenten. Bovendien vonden de speurders ook waterstofperoxide, bleekwater en aceton, materiaal dat nodig is om de springstof TATP te maken. Het zou de verdachten enkel aan zoutzuur ontbroken hebben om 6 kilo TATP te maken.

Van de zestien beklaagden geven er negen verstek, vermoedelijk zitten zij in Syrië. Er zijn nog vier verdachten aangehouden, onder wie El Bali. Hij was de derde man die in Verviers aanwezig was toen de politie binnenviel. Zelf zou hij niet geschoten hebben. Daarom vraagt zijn advocaat de vrijspraak.

bron: www.destandaard.be, 9 mei 2016, http://www.standaard.be/cnt/dmf20160509_02279936

mening: Ik vind het heel erg dat het veiligheidspersoneel niet langer wil werken dan 16:00 uur. Dat is erg triest. Ik vind het dan ook niet kunnen dat de zitting geschorst is. Nu gaat het nog langer duren tegen dat de verdachten hun straf kennen. Het proces startte dan al met vertraging. Moest dit niet gebeurd zijn dan was het misschien al opgelost. Ik begrijp ook dat de advocaten met hun cliënten willen spreken, want er zijn dan weer stakingen in de gevangenis. Het is een stom toeval van omstandigheden, maar het moet wel opgelost worden. Ik vind daarom dat het veiligheidspersoneel hadden moeten doorwerken tot het proces vandaag gedaan was. Al worden ze extra betaald voor hun overuren, dan blijven ze tenminste werken en nemen ze hun statuut niet te letterlijk.

Lode.G*vers
9th May 2016, 21:44
Zo'n proces biedt gewoon een gemakkelijk forum aan voor het veiligheidspersoneel om hun acties door te trekken, hoe belachelijk België ook gemaakt wordt (wat kan hen het trouwens schelen?). Als politiek drukkingsmiddel kan zo'n proces tellen: ministers en politieke zwaargewichten zijn uiteindelijk kop van Jut en moeten zich verantwoorden voor Belgische en internationale pers hoe zo'n belangrijk proces zo van start kan gaan.

De term 'sociaal overleg' wordt duchtig gebruikt door elke partij aan de onderhandelingstafel, maar het wordt ook een steeds holler begrip: voor de gewone burger lijkt de term 'sociaal overleg' steeds meer op 'stakingen' omdat ze elkaar zo vaak opvolgen...

Momenteel is er 'sociaal overleg' over de minimum aan dienstverlening tijdens stakingen. Ironie o ironie als daar stakingen op volgen.

VIVE LA BELGIQUE :champa: