Inloggen

Bekijk de volledige versie : Drie keer zoveel studenten vragen spreiding studiegeld, stellen hogescholen vast


Priscilla.V*nEyck
9th May 2016, 14:49
De Sociale Dienst van STUVO+ (de dienst Studentenvoorzieningen, red.) stelt vast dat in 2015 drie keer meer studenten aan de Odisee Hogeschool een spreiding van hun studiegeld aanvroegen dan een jaar eerder. Vooral op Campus Brussel is de stijging frappant.

In 2014 wilden 148 studenten aan de Odisee Hogeschool de betaling van hun studiegeld spreiden. In 2015 was dat aantal toegenomen tot 449. De overgrote meerderheid van hen, 241 studenten, volgt onderwijs op de campussen in Brussel, de overige 208 zijn verspreid over de campussen in Gent, Aalst en Sint-Niklaas.

‘Wij concluderen uit deze cijfers dat gezinnen met studerende kinderen het steeds moeilijker hebben om financieel rond te komen’, zegt coördinator Els Jacobs. ‘We hopen om via de Sociale Dienst ons steentje bij te dragen en het hoger onderwijs toegankelijker te maken, ongeacht de sociaal-economische achtergrond van de studenten. Dat doen we niet alleen door ze de mogelijkheid te geven hun studiegeld te spreiden, maar ook door ze, indien nodig, een financiële toelage te geven.’

‘Nog grotere toename verwacht’

Ook in de Karel de Grote Hogeschool is er een gevoelige toename van het aantal vragen tot spreiding van de betalingen. ‘In 2014 waren er 124 aanvragen tot gespreide betaling’, zegt Inge Lories van de communicatiedienst van de Karel de Grote Hogeschool aan Belga. ‘In 2015 was het aantal gestegen tot 352.’

Voor het komende academiejaar 2016 - 2017 verwacht de hogeschool een nog grotere toename. ‘Want vanaf het komende jaar kunnen studenten de aanvraag voor gespreide betaling al meteen van bij hun inschrijving kenbaar maken. Tot nog toe moesten ze daarvoor bij de Sociale Dienst passeren, wat misschien een drempel inhield. We verwachten daarom vanaf komend jaar nog meer vragen voor spreiding’, aldus Loriers.

Bron: De Standaard, 9-05-2016

Mening:

Ik schrik hier niet van, het kost een hele hoop geld als je wil gaan studeren. Het studeren alleen kost al veel, maar een groot deel van de studenten gaan ook nog op kot, dat kost ook nog eens een hele hoop geld. De studenten moeten daar ook nog eten enzovoort, en dat moeten de ouders altijd bekostigen. Als je als ouder zo drie kinderen hebt die willen gaan studeren, is het nog eens veel duurder dan als je maar één kind hebt. Dat is logisch natuurlijk. Vele gezinnen hebben het ook niet breed en dan is de spreiding van de kosten een goede oplossing. Soms is het ook het geval dat niet de ouders, maar de kinderen zelf hun studies moeten bekostigen. Dus tussen hun studies tussendoor moeten ze ook nog eens gaan werken, en dan verdien je ook nog geen hopen geld. Het is daarom wel goed dat je dit al bekend kan maken bij je inschrijving zelf en niet nog eens een paar omwegen moet maken tegen de spreiding in orde is. Of het nu een echte drempel is om het niet aan te vragen, dat weet ik niet. Maar het is in ieder geval wel veel toegankelijker dan.

Sofie.DeWolf
31st May 2016, 11:28
De mening van Priscilla komt overeen met mijn mening. Velen hebben het moeilijk om het studiegeld te betalen, toch vraagt niet iedereen hulp aan. Waarom? Velen voelen zich gewoonweg beschaamd om hulp te vragen. Toch is dat nergens voor nodig. Ouders willen een goede toekomst voor hun kind en doen er alles aan om hen te laten studeren. Als je één kind hebt gaat dat nog, maar hoe meer kinderen, hoe moeilijker het wordt om voor elk kind een degelijke studie te voorzien. Daarom is het belangrijk dat mensen zich over hun schaamte zetten en financiële steun durven aanvragen. Doordat er een opmars is aan mensen die een studiebeurs-aanvraag doen kunnen we wel zeggen dat mensen zich steeds minder schamen voor de aanvraag en dat lijkt mij een goede evolutie.