PDA

Bekijk de volledige versie : Tommelein wil dat Vlamingen massaal zonnepanelen kopen


valerie.w*ls
6th May 2016, 14:02
Tommelein wil dat Vlamingen massaal zonnepanelen kopen

Om de klimaatdoelstellingen te halen, wil kersvers energieminister Bart Tommelein (Open Vld) dat Vlamingen massaal zonnepanelen installeren. Dat is nodig nu Vlaanderen de stekker trekt uit een biomassacentrale in Gent.

De nieuwe viceminister-president Bart Tommelein wil met meer zonnepanelen de klimaatdoelstellingen halen én de zogenoemde Turteltaks verlagen. Opmerkelijk, aangezien overgesubsidieerde zonnepanelen uit het verleden de bron van alle ellende zijn. "De tijden zijn veranderd. Zonnepanelen zijn niet langer gesubsidieerd en ze zijn toch rendabel. Meer rendabel dan een spaarboekje", zegt Bart Tommelein aan Het Laatste Nieuws.

"Er zijn nog gigantisch veel plekken waar er bij kunnen. Ik denk dan aan daken van overheidsgebouwen en bedrijven. Die zijn perfect geschikt voor zonnepanelen. Het is mijn taak in de komende maanden de Vlaming weer te laten geloven in zonnepanelen", klinkt het in De Morgen.

Tommelein wijst er nog op dat door de oversubsidiëring het draagvlak voor hernieuwbare energie onderuitgeslagen is. "Het draagvlak herstellen kan alleen maar als de politiek stopt met zwartepieten, overdrijven en naar het verleden wijzen. Ik wil naar de toekomst kijken. Ik hoop dat socialisten en groenen dat ook doen", luidt het.

"Vlamingen zijn goed in zeggen wat ze niet willen. Maar we moeten eens beslissen wat we wel willen. Daar is moed voor nodig, maar geloof me: vanzelf zal het echt niet gaan", zegt hij nog.

Datum: 6/05/2016
Bron: De Morgen, http://www.demorgen.be/binnenland/tommelein-wil-dat-vlamingen-massaal-zonnepanelen-kopen-b406874f/
Eigen mening:
Ik vind het zeker een goed idee van Minister Tommelein om zonnepanelen terug meer onder de aandacht te brengen. Wij hebben thuis ook zonnepanelen op ons dak liggen en zijn hier na heel wat jaren nog zeer tevreden over. Mijn ouders hebben deze zonnepanelen laten leggen toen hiervoor nog subsidies werden uitgedeeld.

Mijn grootouders hebben één jaar geleden ook gekozen voor zonnepanelen. De subsidie hiervoor was toen al niet meer bestaande, maar toch wogen de nadelen niet op tegen de voordelen. Ook zij hebben nog steeds geen spijt van hun beslissing. Voor mensen die wel wat kapitaal bezitten is de keuze voor zonnepanelen natuurlijk eenvoudiger omdat dit best wel een investering is. Doordat hiervoor geen subsidie meer wordt gegeven, begrijp ik ook wel dat sommige mensen zonnepanelen niet als een optie beschouwen.
Misschien moet Minister Tommelein eventueel eens nadenken over een nieuwe, weliswaar kleinere subsidie voor mensen die zonnepanelen willen aanschaffen. Nu de biomassacentrale er niet komt, worden de alternatieven belangrijker. Ik vind toch dat we er alles aan moeten doen om deze klimaatdoelstellingen te halen.

Celine.G*igorieff
6th May 2016, 22:47
Ik denk net zoals Valerie dat het wel een goed idee is, maar ik weet niet goed of het haalbaar is. De aankoop van zonnepanelen is duur. Ik twijfel hier sterk aan dat er veel mensen zijn die dit kunnen betalen, ook al rendeert het na een langere tijd, je moet het aankoopbedrag wel hebben. Verder denk ik dan ook aan mensen die in huurhuizen wonen, zullen de huurbazen dit willen doen? Dit is volgens mij niet de taak van de huurders. Hoe zit het met appartementen? Op een dak van een appartement kunnen er ook gelegd worden, maar wie gaat dit betalen? Dit moet onderling geregeld worden tussen de bewoners van het appartementsblok, maar of dat evident is weet ik niet. Het zou in ieder geval wel beter zijn voor het milieu, maar ik denk dat het iets is dat makkelijker gezegd is dan gedaan. En dan denk ik vooral aan de financiële kant, het mag wel heel rendabel zijn, maar het geld voor het aan te kopen moet er natuurlijk wel zijn.

Wouter.P*rmentier
7th May 2016, 00:50
Het is ergens wel goed dat minister Tommelein zonnepanelen terug in een positief daglicht (pun intended) wil stellen, maar ik vind wel dat hij daarbij kort door de bocht gaat. Net als een energie-expert zegt (http://www.demorgen.be/binnenland/zonnepanelen-leggen-om-turteltaks-te-verlagen-knullige-redenering-bfe1eb0f/), zal de Turteltaks niet meteen afnemen door zonnepanelen te leggen. Die taks is een politiek en financieel gegeven, waar we sowieso een tijdje aan vastzitten. De put moet gedempt worden. Als je kijkt naar de manier waarop de taks geheven wordt (100 euro ongeacht verbruik, op uitzonderingen na), zie je ook dat de precieze staat van verbruik en productie niet meteen een invloed hebben op de taks. Ja, op lange termijn zal onze energie-productie goedkoper worden als we meer zonnepanelen leggen, maar dat zou geen verband mogen houden met de Turteltaks.
Versta me niet verkeerd: wie kan, legt best zo veel mogelijk zonnepanelen: er zijn redenen genoeg; alleen hoort de Turteltaks daar niet meteen bij.