PDA

Bekijk de volledige versie : Woensdag oplossing voor wachttijden Brussels Airport


Jill.V*rstrepen
2nd May 2016, 22:04
Woensdag zou er een nieuw systeem actief moeten zijn dat de wachttijden op Brussels Airport drastisch terugdringt. Dat zei de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maandag, na overleg met de politievakbonden. Dinsdag zullen alle betrokken partijen, waaronder ook Brussels Airport zelf, verder onderhandelen over welke oplossingen praktisch haalbaar zijn om de passagiersflow in Zaventem te verbeteren zonder de veiligheid in het gedrang te brengen.

Sinds de heropening van de luchthaven van Zaventem na de aanslagen van 22 maart is er een zogenaamde precheck ingevoerd. Iedereen die het luchthavengebouw binnen wil, moet zijn identiteitskaart en boardingpass tonen. Iedereen moet er ook door een metaaldetector en alle bagage door een scanner. ‘Die controle gebeurt door een externe beveiligingsfirma, maar wel onder bevoegdheid van de federale politie’, zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie.

De luchthaven draait inmiddels op tachtig procent van de normale capaciteit, en de precheck zorgt dan ook voor ellenlange rijen passagiers die buiten aanschuiven om die eerste controle te ondergaan en het gebouw te betreden. Maandagmorgen misten verschillende passagiers hun vlucht doordat ze nog in de rij stonden aan te schuiven. De luchthaven raadt passagiers aan om drie uur voor het vertrek van hun vlucht naar Zaventem te komen, en indien mogelijk op voorhand online in te checken.

Controles bijsturen

De christelijke politievakbond reageerde bij monde van Jan Adam in het VRT-radionieuws. ‘We moeten de veiligheidsprocedures bijsturen, maar ik kan me niet inbeelden dat we zouden terugkeren naar de situatie van voor de aanslagen. Men heeft ons meer personeel en meer technische middelen beloofd, maar die zijn er op dit moment nog niet.’

‘De screening buiten beschermt wel het gebouw, maar niet de reizigers’, zei een passagier die vanmorgen in de rij stond. Een passagier met bestemming Moskou trad hem bij. ‘Dit verhoogt de veiligheid in de luchthaven, maar niet die op weg naar de luchthaven.’ Met andere woorden: vormen de honderden mensen die buiten aanschuiven om het gebouw binnen te gaan, geen doelwit op zichzelf?

‘Dat is ook iets dat op de vergadering van de betrokken partijen besproken zal worden. Het gaat inderdaad om heel veel mensen bij elkaar, maar ik wil niet vooruitlopen op het resultaat van de vergadering’, dixit De Waele.

Marc Descheemaecker, voorzitter van de Raad van Bestuur van Brussels Airport Company, heeft via Facebook gereageerd op de lange wachtrijen en de controles. Hij wijst de vakbonden met de vinger.

Contraproductief

De beroepsvereniging van reisbureaus (BTO) wil dat de volledige check-in zo snel mogelijk opnieuw binnen de twee uur kan gebeuren. ‘De huidige veiligheidsmaatregelen op de luchthaven werken contraproductief. Men moet een eerlijk compromis vinden tussen veiligheid en comfort van de passagiers. De doelstelling moet zijn om de volledige check-in binnen de twee uur te kunnen afronden. Zo niet, zullen nog meer zakenreizigers afhaken en kiezen voor buitenlandse luchthavens’, schrijft BTO in een persbericht.

‘We zijn er niet van overtuigd dat de veiligheidsmaatregelen die nu genomen worden de veiligheid gevoelig vergroten’, voegt Jan Van Steen van BTO er nog aan toe. ‘Daarentegen zijn ze wel een grote last op de schouders van de reizigers.’

'Deze situatie kan niet blijven duren, maar voor ons is het belangrijk dat de veiligheid gegarandeerd blijft', reageert Vincent Houssin van politievakbond VSOA. 'Dinsdag zullen we tijdens de vergadering een oplossing zoeken.'

Bron: De Standaard, http://www.standaard.be/cnt/dmf20160502_02269702

Datum: 2/5/2016

Eigen mening: Het is zeer goed dat de luchthaven van Zaventem terug open is en dat ze extra maatregelen nemen in verband met de beveiliging, maar er is nog heel veel werk aan de winkel. Passagiers staan uren in de rij aan te schuiven door de controles en sommige mensen missen zelfs hun vlucht. Dit zouden ze moeten vermijden zonder de veiligheid van de passagiers in gevaar te brengen. De luchthaven zou zo snel mogelijk terug normaal moeten kunnen draaien, want anders gaan er heel veel passagiers afhaken. De extra controles zorgen momenteel voor heel wat frustraties bij de passagiers, omdat ze heel lang moeten wachten en omdat het volgens hen op deze manier toch niet veel doet aan de veiligheid van de passagiers. Zoals in het artikel vermeld wordt, beschermt de screening het gebouw wel, maar niet de reizigers. Deze redenering kan ik volledig volgen. Er staat een lange rij mensen buiten aan te schuiven, dus als hier een terrorist tussen gaat staan, kan hij heel wat mensen kwaad doen. Het gebouw blijft op deze manier wel heel, maar de passagiers lopen wel gevaar. Als alles veel sneller zou kunnen gaan, dan heeft men buiten geen lange wachtrijen en lopen de passagiers ook minder gevaar. De screenings zouden volgens mij wel moeten blijven, zodat er niets verkeerd de luchthaven binnengaat, maar ik denk dat het belangrijk is dat er meer middelen komen om deze screenings sneller te laten verlopen. Hier zouden ze toch nog eens goed over moeten nadenken en hopelijk vinden ze hier tegen woensdag een betere oplossing op.