Inloggen

Bekijk de volledige versie : "Zonder biomassacentrales moeten er 1.000 windmolens bijkomen"


Wouter.P*rmentier
1st May 2016, 09:57
"Zonder biomassacentrales moeten er 1.000 windmolens bijkomen", De Morgen, 30 april 2016

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil nog geen uitspraken doen voor of tegen de Vlaamse subsidies voor biomassacentrales, maar benadrukt dat Vlaanderen in elk geval de klimaatdoelstellingen moet halen. "Als de twee biomassacentrales er niet komen, moet je naar schatting 1.000 bijkomende windmolens plaatsen. Die zouden ons hoogstwaarschijnlijk evenveel kosten aan subsidies als de biomassacentrales", zegt Bourgeois.

Bourgeois wil nog niet reageren op de stelling van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten tegen Vlaamse subsidies voor biomassacentrales. "Het dossier ligt nu op tafel naar aanleiding van het ontslag van de minister, maar het is onverstandig om daar nu uitspraken over te doen", klinkt het.

"We moeten de klimaatdoelstellingen halen. Dat is formidabel zwaar en moeilijk. Ik wil niet in een discours geraken van makkelijke uitspraken zoals dat 'als je dit doet dat wegvalt'. Ik ben er absoluut geen voorstander of tegenstander van, maar als de twee biomassacentrales er niet komen moet je naar schatting duizend bijkomende windmolens plaatsen. Die zouden ons hoogstwaarschijnlijk evenveel kosten aan subsidies als de biomassacentrales."

Het dossier moet eerst grondig onderzocht worden, aldus Bourgeois. "We zijn zeer ambitieus wat windmolens betreft. We zitten nu aan 392 windmolens. In plaats van naar 500 windmolens in 2020 hebben we gezegd dat we naar 600 windmolens gaan, maar zonder de biomassacentrales moet er nog eens 1.000 bijkomen. (...) Ik heb van Open Vld of van iemand anders nog geen alternatief gehoord."

Bron: http://www.demorgen.be/nieuws/-zonder-biomassacentrales-moeten-er-1-000-windmolens-bijkomen-bf603169/

Mening: Ik vind het jammer dat ik dit artikel onder de noemer 'Politiek' moet plaatsen, maar het lijkt er sterk op dat milieudossiers de laatste tijd zwaar gepolitiseerd worden. In dit geval gaat het toekennen van milieusubsidies misschien meer afhangen van quota die gehaald moeten worden dan van effectieve duurzaamheid. Of biomassacentrales nu duurzaam zijn of niet (misschien meer schadelijk dan duurzaam, zie ook http://www.demorgen.be/binnenland/rutten-geen-geld-in-biomassacentrale-b7db8363/), zal nog lang een discussiepunt blijven, maar minister Bourgeois lijkt hier te insinueren dat bij gebrek aan alternatief zulke centrales wel kunnen helpen bij het behalen van doelstellingen en dus grote kans maken op subsidies.