PDA

Bekijk de volledige versie : Groen: “Geef ook wie zelf ontslag neemt een premie


amina.j*cops
28th April 2016, 11:37
Oppositiepartij Groen wil dat mensen die zelf ontslag nemen enkele keren in hun carrière ook een premie krijgen. Die ‘trampolinepremie’ moet werk werkbaarder maken, met name door afwisseling makkelijker te maken. “Een fout signaal”, vindt het NSZ.

“Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft er vooral voor gezorgd dat we met zijn allen langer moeten werken, maar nam geen maatregelen om dat mogelijk te maken. Hoe zorgen we ervoor dat werk ook werkbaar blijft? Dat we onze job vlot kunnen combineren met ons gezin? “, zo verduidelijkt Kamerlid Eviat Willaert de demarche van de groenen rond werkbaar werk.

Concreet wil Groen bijvoorbeeld een puntensysteem om de duurtijd van de loopbaan te bepalen. Een volledige loopbaan zou dan gelijk staan met 42 punten, waarbij een gemiddelde job jaarlijks één punt per jaar oplevert. Zwaardere jobs kunnen per jaar meer dan één punt opleveren, luidt het in analogie met het voorstel dat eerder door de pensioencommissie werd gedaan.

Meer schwung in arbeidsmarkt

Een ander groen voorstel moet meer ‘schwung’ brengen in de arbeidsmarkt via een premie om mensen van job te doen veranderen zonder schrik voor het financiële risico. Mensen zouden met name het recht krijgen om tijdens hun loopbaan een beperkt aantal keren zelf op te stappen zonder hun werkloosheidsuitkering te verliezen, zo verduidelijkt de partij ook in De Morgen.

Arbeidsmarktspecialist Jan Denys spreekt in de krant van een goed voorstel. “Alleen mag dat er niet toe leiden dat de ontslagkosten zwaar stijgen. Anders ondermijnt het de inspanning van deze regering om de loonkost te verlagen”, klinkt het in De Morgen.

Langdurig zieken

“Wat handenvol geld kost, is de 1,8 miljard euro die we tussen 2014 en 2019 geschat uitgeven aan langdurig zieken. En de factuur van meer dan 7.000 euro per werknemer die door de werkgever wordt betaald bij mensen die uitvallen door burn-out of ziekteverzuim”, zo reageerde partijvoorzitter Meyrem Almaci in De Ochtend op Radio 1, ook wijzend op de menselijke en maatschappelijke tol die in rekening moet worden gebracht.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zei in De Ochtend de voorstellen ernstig te zullen bekijken.

NSZ: “Verkeerd signaal”

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen verwijst de trampolinepremie meteen naar de vuilnisbak. “Als we dat doen, geven we werkzoekenden en werknemers een fout signaal”, zegt voorzitter Christine Mattheeuws. “Door dat vangnet te voorzien, zullen we werknemers aanmoedigen om bij de minste tegenkanting hun job op te zeggen. Bovendien staat dit voorstel haaks op het activeringsbeleid dat nu volop gevoerd wordt.”

“Je kan je ook afvragen of er sowieso behoefte is aan deze maatregel”, zegt Mattheeuws. “Via loopbaanbegeleiding kunnen werknemers die zich niet goed voelen in hun job tegen een beperkte kostprijs nu al nagaan of ze zich moeten heroriënteren naar een ander soort job.”

Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160428_02262684
Eigen mening: Het puntensysteem dat groen wil invoeren vind ik op zich wel een goed idee. Dit systeem maakt het voor mensen heel duidelijk hoever ze in hun loopbaan zitten en hoe veel ze nog moeten doen om bijvoorbeeld en volledig pensioen te krijgen. Het andere voorstel van groen om een premie te geven om mensen van job te doen veranderen, vind ik goed gevonden maar niet echt realistisch. Het idee zelf vind ik wel goed en gaat voor mensen die zich ongelukkig voelen in hun job en mogelijk afstevenen op een burn-out of een depressie, de stap kleiner maken om van job te veranderen. Deze mensen doen dit volgens mij nu vaak niet omwille van het financiële risico dat hieraan vast hangt. Dus langs de ene kant vind ik dit wel een goed idee om dat het mogelijk het aantal menen met een burn-out kan doen terugdringen, maar langs de andere kant maakt dit de ontslagkosten weer groter. Daarnaast gaan mensen dan inderdaad ook veel sneller geneigd zijn van job te wisselen, dus ook om meer pietluttige redenen.