PDA

Bekijk de volledige versie : Vier op de vijf cipiers staken in Vlaanderen


Priscilla.V*nEyck
26th April 2016, 18:52
De staking in de gevangenissen wordt in Vlaanderen zeer goed opgevolgd. Sinds maandagavond was er gemiddeld 20,39 procent van het bewakingspersoneel aanwezig, blijkt uit cijfers voor Vlaanderen van het Gevangeniswezen. In totaal stonden 404 politieagenten in voor de bewaking tijdens de staking.

Zowel de socialistische overheidsvakbond, in het kader van de algemene ACOD-staking bij de federale ambtenaren, als ACV-Openbare Diensten Gevangenissen had het gevangenispersoneel opgeroepen om vanaf maandagavond 22 uur tot woensdagochtend 6 uur het werk neer te leggen.

Veel gehoor

Aan die oproep werd blijkbaar veel gehoor gegeven in de zestien gevangenissen in Vlaanderen. In de nacht van maandag op dinsdag was nog 45,11 procent van het bewakingspersoneel aanwezig. Tijdens de ochtendshift daalde de bezettingsgraad sterk tot 19,24 procent. Slechts 16,82 procent van de cipiers was aanwezig tijdens de dagdienst. En voor de namiddagdienst ging maar 16,55 procent van het bewakingspersoneel aan de slag.

Alles samengenomen was maar een op de vijf cipiers (20,39 procent) in Vlaanderen aan de slag tijdens de staking. Dinsdagnacht wordt de staking nog voortgezet.

Agenten opgetrommeld

Om de bewaking in de penitentiaire inrichtingen toch te garanderen, werden in totaal 404 politieagenten opgetrommeld.

ACOD mobiliseerde zijn leden om dinsdag te staken tegen de begrotingsmaatregelen van deze federale regering. ACV-Openbare Diensten besliste om niet deel te nemen aan de actiedag. Maar de ACV-afdeling voor het Gevangeniswezen staakt wel, meer precies tegen het personeelstekort in de gevangenissen en het uitblijven van de flexi-premie.

Bron: De Standaard, 26-04-2016

Mening:

Ik hoor enorm veel over de gevangenissen en de problemen die er zich voordoen. Mijn ouders en stiefvader zijn namelijk allemaal werkende in de gevangenis van Turnhout. Hier werd dan ook gestaakt vandaag. Ik begrijp dat ze willen staken omwille van al deze redenen (begrotingsmaatregelen, personeelstekort,...). Velen onder ons zullen denken, 'gaan die cipiers nu weer staken, die doen niets anders', maar ik denk dat het toch nodig is. Als het niet nodig was, zouden ze het niet doen. Een gevangenis kan niet optimaal draaien als er een personeelstekort is. Het loopt zelfs al vaak in de soep als er nog maar drie mensen ziek melden. Hier moet echt iets aan gedaan worden. Het is geen 'gewone' job, je moet er alert zijn, om het ludiek te zeggen 'je moet zien dat er geen gevangenen gaan lopen'. Maar met te weinig personeel zijn al deze zaken zeer moeilijk. Hopelijk heeft de staking zijn vruchten afgeworpen.