PDA

Bekijk de volledige versie : Bijna helft koten niet brandveilig


Loes.B*onen
26th April 2016, 11:02
Tot de helft van de studentenkoten in Gent en Leuven is niet brandveilig. Er ontbreken brandblussers of rookmelders, maar ze worden in de meeste gevallen toch verhuurd. 'Alleen als het echt onveilig is, gaan we meteen over tot sluiting.'

Een brandveilig kot? Het is lang niet altijd vanzelfsprekend. In de grote studentensteden blijkt een aanzienlijk deel van de panden niet in orde te zijn met de lokale regelgeving. In Gent, waar studentenhuizen onder meer moeten zijn voorzien van brandblussers en rookmelders, gaat het zelfs om de helft van alle bezochte koten. Dat meldt de preventiedienst van de brandweer aan De Morgen.

Concreet bezocht de brandweer vorig jaar 323 adressen, goed voor 2.520 koten of studio's. Zowat 161 adressen, of 1.178 koten, kregen nadien een negatief advies, bijvoorbeeld omdat een brandladder ontbrak. Officieel verbleven deze studenten dus in een niet (volledig) brandveilige omgeving, erkent ook diensthoofd algemene preventie Heidi Heremans. "Zulke adressen krijgen strafpunten. Als ze een bepaalde hoeveelheid verzamelen, mag het pand niet meer worden verhuurd. Maar voor het zover is, krijgen zij een deadline opgelegd om noodzakelijke veranderingen aan te brengen. We zien dat de meeste verhuurders daarin slagen."

In Antwerpen en in Leuven, waar begin 2014 nog twee Ierse studentes om het leven kwamen na een brand, tekent zich nagenoeg hetzelfde beeld af. Inspecteurs van de KU Leuven bezochten er in een jaar 563 panden; 41 procent werd in eerste instantie aangeduid als niet brandveilig, zo meldt studentenblad Veto en wordt bevestigd door de universiteit. "Wij brengen alle panden een bezoek om te zien of ze in onze databank Kotwijs mogen blijven staan", zegt diensthoofd studentenhuisvesting Ludo Clonen. "Misschien hebben deze verhuurders het een beetje laten hangen, omdat ze lang niet gecontroleerd werden."

Gammele trap

Toch betekent dit niet dat deze huizen bijzonder brandgevaarlijk zijn. Een brandblusser die niet op tijd is gekeurd, kan al tot een negatief advies leiden. Maar dat is natuurlijk van een andere orde dan het ontbreken van een (deugdelijke) vluchtweg. Anders gesteld: de student die zonder rookmelders op een zolderkamer woont en alleen kan vluchten via een gammele trap, zou het best een verhuis overwegen. Zijn jaargenoot die op een kot woont waar enkele veiligheidspictogrammen ontbreken, hoeft niet meteen in paniek te schieten.

"Alleen als het echt onveilig is, gaan we meteen over tot actie", zegt Heremans. "Als onze brandweerlieden denken dat er doden kunnen vallen bij een brand, bijvoorbeeld door een gebrek aan vluchtwegen, dan verklaren we zo'n pand onbewoonbaar. Maar het afgelopen jaar zijn wij niet tot zo'n drastische beslissing moeten overgaan."

De KU Leuven kan geen panden onverhuurbaar verklaren. Wel kunnen koten worden verwijderd uit Kotwijs. In totaal heeft de universiteit dat voor 24 adressen moeten doen. Het gaat dan om koten die zelfs na meerdere aanmaningen niet in orde werden gebracht. "Er zijn verhuurders waarmee wij niet meer samenwerken omwille van de brandveiligheid", zegt Clonen, die aangeeft dat deze namen uit privacyoverwegingen niet mogen worden vrijgegeven, en hun koten daardoor toch op de markt kunnen terechtkomen.

"Maar een grote meerderheid van panden die eerst niet in orde waren, is nadien aangepast."

Bron: De Morgen 26 april 2016
http://www.demorgen.be/binnenland/bijna-helft-koten-niet-brandveilig-b1d75e61/

Mijn Mening:
Ik vind brandveiligheid heel belangrijk. Als ik, als student, in een kot zou verblijven dat ze afkeuren zou ik me niet meer veilig voelen. In steden zoals Leuven en Gent vind je het ene studentenkot na de andere. Wanneer er een brand uitbreekt in één van de koten, is de kans groot dat de omgeven koten ook (deels) beschadigd worden. Ik vind dat men hier dus meer in moet investeren en ook strenger op moet toekijken. Het is nooit fijn om te lezen dat er een studentenkot is afgebrand en al zeker niet als er dan nog eens gewonden of doden bij vallen. Ze praten soms over 'bijna' brandveilig. Waarom dan niet die kleine stap nog zetten om het kot helemaal brandveilig te maken?

Sien.D*Smet
27th April 2016, 10:48
Wij hebben dit jaar een grote controle gehad in Vorselaar in verband met de brandveiligheid in koten. Ik voel me veilig op mijn kot, bij ons was alles dik in orde. Wel heb ik al van enkelen gehoord dat hun kot niet in orde is en dat ze naar een ander kot moeten zoeken, als de kotbaas er niets aan wil doen. Anderen hebben dan het geluk dat de kotbaas er meteen werk van maakt, zoals het hoort. Ik vind het belangrijk dat je je veilig kan voelen. Uiteindelijk leef je in een ander huis en daar wil je ook niets meemaken. De kotbaas staat in voor onze veiligheid en moet daar maatregelen voor treffen. Dat het zelfs in grote studentensteden nog niet allemaal in orde is, vind ik niet kunnen. Jaarlijks zouden er controles moeten zijn. Als het pas echt onveilig wordt, gaan ze sluiten? Als er iets gebeurd, draagt de kotbaas de gehele verantwoordelijkheid. Echt onveilig? Dan is het volgens mij in de meeste gevallen al veel te laat. Als ze hier jaarlijkse controles op uitvoeren, zoals ik al eerder vermeldde, zouden in een korte tijd alle koten brandveilig zijn. Iedereen zou zich hierdoor veiliger voelen.