PDA

Bekijk de volledige versie : De Wever: 'Voor sommige agenten zijn racistische uitlatingen banaal'


Toon.V*nHoof
25th April 2016, 13:04
De Antwerpse politie moet dringend werk maken van een echt antidiscriminatiebeleid. Dat is een van de aanbevelingen van het Comité P, dat onderzoek deed naar racisme binnen het korps. Slechts een kleine minderheid gedraagt zich racistisch, maar die minderheid wordt niet tot de orde geroepen door leidinggevenden of collega’s, aldus het Comité P. 'De cultuur van stilzwijgen eruit krijgen wordt een werk van lange adem', reageert burgemeester Bart De Wever (N-VA).
Het Comité P startte in 2014 een toezichtsonderzoek naar het diversiteits- en antiracismebeleid van de Antwerpse politie. De aanleiding was een reeks schokkende getuigenissen van allochtone politiemensen in De Standaard. Dat schrijft Gazet van Antwerpen maandag.

De verhalen over racistische pesterijen, wantrouwen en discriminatie worden grotendeels bevestigd in het nieuwe rapport. Volgens het Comité P bestaat er binnen het Antwerpse politiekorps een zwijgcultuur, waardoor zowel autochtone als allochtone agenten racistische incidenten niet melden, uit angst voor represailles door collega’s.

Volgens het Comité P heeft het 'interne racisme' te lang geen aandacht gekregen binnen het politiekorps. Het rapport is vooral scherp voor de korpsleiding onder de vorige burgemeester, die – ondanks een alarmerend rapport in 2010 – nauwelijks concrete maatregelen zou hebben genomen.

'Kwantumsprong nodig'

Het Comité P erkent wel dat er onder huidig korpschef Serge Muyters een kentering kan worden waargenomen en het 'diversiteitsbeleid aangezwengeld wordt'. In mei begint de Antwerpse politie met een interne campagne om de zwijgcultuur binnen het korps te doorbreken.

Het onderzoek van het Comité P sterkt burgemeester Bart De Wever en korpschef Serge Muyters in de overtuiging dat er bij de politie een 'kwantumsprong' gemaakt moet worden inzake antiracisme en diversiteit. 'We hadden de eerste stappen al gezet', aldus Muyters. 'De Cel Diversiteit is hervormd, het netwerk Diversiteit is operationeel en ook het meldpunt is een feit. We zijn ook al begonnen met praktische cursussen Diversiteit voor de leidinggevenden.'

'Voor sommige politiemensen zijn racistische of stereotype uitlatingen banaal', zegt burgemeester Bart De Wever. 'Men doet ze zelfs in het bijzijn van agenten met een allochtone achtergrond, omdat men er niet meer bij stilstaat. Voor die allochtone agenten is dat dan weer het teken dat men aanvaard is, dat men erbij hoort. [...] Het zal een werk van lange adem worden om die cultuur van het stilzwijgen er uit te krijgen. We zijn nu begonnen met de eigen rekrutering. Het ziet er veelbelovend uit. Ik denk dat we de cultuur binnen het korps wel kunnen veranderen, als we erin slagen om meer politiemensen aan te trekken met een diverse achtergrond.'

bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160425_02256190


Dit is een lastige kwestie. Natuurlijk moet een collegiale grap kunnen, toch? Maar wij kennen de feiten niet en we weten niet in hoeverre dit als racisme kan beschouwd worden. Daarnaast is er een groot verschil in nuance. Als je een racistisch getint grapje maakt over collega met wie je al jaren samenwerkt, is dat heel anders dan een nieuwe collega uitschelden vanwege zijn roots.
Het moment dat zo'n grap meer als belediging overkomt voor een collega dan 'het is maar voor te lachen', ga je te ver. Dan moet je je toch vertrouwd genoeg kunnen voelen in je werkomgeving om dat te kunnen zeggen? Zo'n kwesties leiden tot wantrouwen en onderling getwist, wat funest is voor een politiekorps.

Racisme leeft nog, dat weet ik. Maar we zijn de jaren '70 en '80 toch al lang voorbij? Toen was het in België (en zeker in Antwerpen) schering en inslag dat iemand een buitenlander lastigviel omdat hij een buitenlander was.
Ik wil begrijpen dat de angst die die tijd met zich heeft meegenomen nog speelt, maar kunnen wij, de modernste van modernen, het ras dat zichzelf de wijze, wijze mens durft noemen, ons er niet eens over zetten dat we er niet allemaal hetzelfde uitzien?! Iedereen bloedt hetzelfde bloed en ademt dezelfde lucht in. Wie denken we wel niet dat we zijn als we één van onze soortgenoten dat recht willen ontzeggen omdat ze 'niet van hier zijn'?

EDIT: 'Het stad is van IEDEREEN, mo ge moet wel van hie zoajn!'