Inloggen

Bekijk de volledige versie : Brussel zet onder druk van misnoegde handelaars mes in voetgangerszone


Elias.H*es
23rd April 2016, 19:21
Koning auto wint weer terrein in Brussel-Stad. Opgejaagd door ontevreden handelaars ziet burgemeester Yvan Mayeur (PS) geen andere uitweg dan te morrelen aan de voetgangerszone rond de Beurs.

"Pas élu, pas le bienvenu." Sinds deze week prijkt het hoofd van Yvan Mayeur op affiches tegen het raam van een aantal cafés en restaurants in het centrum van de hoofdstad, met daarbij de tekst: 'Niet verkozen, niet welkom.' Onder meer aan de ramen van brasserie Le Lombard hangen er een paar. Zaakvoerder Moïse Yagirian zegt dat de voetgangerszone voor een halvering van de omzet heeft gezorgd. "Mayeur krijgt geen pint als hij komt."

Op het internet circuleert intussen ook een petitie die het ontslag van Mayeur vraagt aan PS-voorzitter Elio Di Rupo. Meer dan 4.500 mensen hebben de petitie al getekend. De initiatiefnemer hoopt op 50.000 handtekeningen.

Sinds deze week weigert Mélanie Englebin, de chef van restaurant Cécila, voor Mayeur te koken. Eerst moet hij ervoor zorgen dat de klanten terugkeren. Het lijstje met misnoegde handelaars wordt lang en de druk op Mayeur groot.

Catastrofaal

Die laatste lijkt stilletjes aan te plooien. Het Brusselse schepencollege besloot donderdagavond de voetgangerszone toch maar te verkleinen. De Lakensestraat en de Zuidstraat worden in beide richtingen heropend voor auto's.

De laatste maanden is regelmatig gemorreld aan de voetgangerszone. De uitleg van Mayeur: "We blijven niet doof voor de signalen die we krijgen. Maar alle problemen terugbrengen tot de voetgangerszone is niet correct."

Mayeur geeft wel toe dat de communicatie beter kon, zeker buiten de hoofdstad. Maar als het gaat over de lage omzetcijfers van de handelaars in het centrum, wordt benadrukt dat het om een samenloop van omstandigheden gaat. De socialist verwijst naar de lockdown die Brussel heeft doorgemaakt, "eerst door de tunnels en daarna met de aanslagen". "De situatie van de Brusselse economie is catastrofaal, maar dat geldt ook voor andere steden."

Domme beslissing

De handelsvereniging van Brussel-Stad is tevreden met de toegeving, maar wil meer. "Dit is een eerste kleine stap", vertelt voorzitter Alain Berlinblau aan het magazine Bruzz. "Auto's moeten weer in het centrum kunnen raken." Hij pleit ervoor auto's opnieuw het Brouckèreplein te laten oversteken en de grote lanen in te richten naar het voorbeeld van Barcelona, waar auto's traag en op smalle rijstroken door voetgangerszones mogen. "Nu verliezen de mensen de weg in een labyrint en staan ze vast in de files."

Maar lang niet iedereen wil de voetgangerszone afbouwen. Jef Van Damme, de kopman van sp.a in het Brussels Parlement, vindt het een domme beslissing om straten weer open te maken voor verkeer vanwege de aanslagen. "Die redenering klopt niet. Er zijn genoeg voorbeelden van autovrije zones in binnen- en buitenland waar de handel bloeit en de levenskwaliteit stijgt. Door nu toe te geven, dreigt de hele voetgangerszone ter discussie gesteld te worden."

Maar waarom heeft sp.a de beslissing dan niet tegengehouden? De partij zit in de meerderheid in Brussel-Stad. "Het is niet toevallig dat op het college donderdag onze schepen, Ans Persoons, er niet kon zijn. Zij zou dit blokkeren."

Mening:
Gisteren postte ik het artikel (De Standaard) waarin vermeld staat dat de Brusselse burgemeester niet verder welkom is in enkele horecazaken. Ik stelde in mijn mening de retorische vraag richting Mayeur, gaande over dat hij moest winnen aan populariteit of zichzelf de vraag moest stellen dat hij zich wel op de juiste positie bevindt. Bij nader inzien heeft hij voor de eerste optie gekozen. Naar mijn mening heeft Mayeur het bij het rechte eind. Natuurlijk gaat dit niet op één, twee, drie opgelost zijn maar dit is al een goede stap om zichzelf in wat beter daglicht te stellen en wat reputatie terug te winnen. Toch heb ik de indruk dat het verlies aan omzet (bij horeca-uitbaters) niet enkel te wijten is aan de vergrootte voetgangerszone. Dat er nog steeds terreurdreiging niveau '3' heerst in de Belgische hoofdstad heeft hier ongetwijfeld ook een aandeel in. We kunnen dus stellen dat door een samenloop van omstandigheden verschillende etablissements lijden. Ik vind het niet geheel onterecht dat ze hun burgemeester ervoor aanspreken. Gelukkig voor hen is Mayeur bereid om aanpassingen in te voeren.

23/04/2016
De Morgen
http://www.demorgen.be/binnenland/brussel-zet-onder-druk-van-misnoegde-handelaars-mes-in-voetgangerszone-b7c72c47/