PDA

Bekijk de volledige versie : Prince (1958-2016)


Barst
22nd April 2016, 02:14
'Met pijn in het hart bevestig ik dat Prince Rogers Nelson overleden is'


De Amerikaanse popster Prince is overleden op 57-jarige leeftijd. Dat bevestigde zijn woordvoerder aan het persagentschap AP.


Eerder op donderdag werd bekendgemaakt dat er iemand overleden was op het landgoed van de artiest, Paisley Park. De Amerikaanse politie ontving donderdagochtend een noodoproep daarover. Later op de dag werd door een woordvoerder van Prince bevestigd dat het om de wereldster zelf gaat.

'Met pijn in het hart moet ik bevestigen dat de legendarische, iconische artiest Prince Rogers Nelson overleden is', stelde de woordvoerder.

De politie en de medische diensten kwamen ter plaatse na een telefoonoproep, en 'troffen een bewusteloze volwassen man aan in de lift', aldus sheriff Jim Olson in een persbericht. De hulpverleners hebben hem nog vergeefs proberen te reanimeren.

Prince Rogers Nelson werd om 10.07 uur (17.07 Belgische tijd) doodverklaard, aldus de sheriff, die toevoegt dat het onderzoek naar de doodsoorzaak nog steeds aan gang is.

Vorige week vrijdag moest zijn privévliegtuig een noodlanding maken. Dat gebeurde nadat hij optrad in Atlanta. Prince verbleef een korte periode in het ziekenhuis van Illinois. Verschillende bronnen stellen dat hij uitgedroogd was en de griep had. Door die griep zou hij enkele concerten afgelast hebben.


Zeven Grammy's

Prince werd geboren op 7 juni 1958 - een uitstekend bouwjaar voor de popgeschiedenis, want minder dan twee jaar later werden ook Madonna en Michael Jackson geboren. Zijn eerste platencontract tekende hij op zijn 18e, maar de grote doorbraak kwam er zes jaar later met de release van 1999 en singles als ‘1999’ en ‘Little Red Corvette’.

Maar het is het iconische Purple Rain dat Prince midden jaren tachtig tot koning bombardeerde. Hij zorgde voor een feilloze synthese van zwarte funk en blanke rock, en blonk uit in muziek die sexy, funky en provocatief was. Hits als ‘When doves cry’, ‘I would die 4 u’, ‘Raspberry beter’, ‘Kiss’ en ‘Sign ‘o’ the times’ volgden elkaar in sneltempo op, net als de accolades: de kleine besnorde man met een voorliefde voor de kleur paars verzamelde zeven Grammy’s, verkocht meer dan 100 miljoen albums en kreeg zelfs een Oscar voor de score van Purple rain, de film die los gebaseerd was op zijn leven, en waarin hij zelf de hoofdrol speelde.


Symbool

Prince stond bekend als een perfectionist: ‘Er is niemand ter wereld die zo lang wakker kan blijven als ik’, zei hij in een interview in 1985. ‘Muziek is wat me wakker houdt.’ Maar in de jaren 90 kwamen daar problemen met platenmaatschappij Warner bovenop. Hij voelde zich gegijzeld door het label, en probeerde op allerlei manieren onder zijn contract uit te raken. Zo verscheen hij nooit voor de camera’s zonder het woord ‘slave’ op zijn wang, en veranderde hij in 1993 zelfs zijn naam naar het onuitspreekbare ‘love symbol’ - een stap die ongetwijfeld deuren opende voor hedendaagse onuitspreekbare bands als ? (Alt-J) of !!! (Chk-chk-chk). Tot 2000 stond hij bekend als ‘The artist formerly known as Prince’.

De artistieke output bleef maar komen: Prince heeft 35 studio-albums op zijn actief staan, en toonde geen tekenen van vertraging. In het afgelopen anderhalf jaar bracht hij vier releases uit, waarvan de laatste, Hitnrun Phase one, in september nog gevierd werd met drie feestjes in zijn Paisley Park-studiocomplex. Die plaat verscheen exclusief op Tidal - een opvallende zet, want Prince had zich de laatste jaren een argwanende houding aangemeten tegenover streamingdiensten. In 2010 had hij zelfs nog verklaard dat het internet ‘helemaal voorbij’ was, maar vorig jaar maakte hij alsnog zijn opwachting op Instagram.

Op 22 december 2015 zou Prince normaalgezien het Koninklijk Circus in Brussel aangedaan hebben - een concert dat geannuleerd werd in de nasleep van de terroristische aanslagen in Frankrijk. Zonde, want een Prince-show stond garant voor een energieke prestatie: in 2014 gaf hij nog verrassingsoptreden in de Botanique, en in 2011 deed hij tweemaal het Gentse Sint-Pietersplein vollopen, met een confettiregen, een hele slinger hits, en veel publiek op het podium. ‘Snel, bel iemand op en zeg hem dat je op de beste party ter wereld zit’, zei hij toen. Hij zat er niet ver naast.


Blog DS, 21-04-2016