Inloggen

Bekijk de volledige versie : Crevits investeert 2,5 miljoen euro extra in sociaal beleid hoger onderwijs


Ellen.B*eyens
21st April 2016, 11:24
Het sociaal beleid van het hoger onderwijs wordt versterkt. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) investeert vanaf dit jaar 2,5 miljoen euro extra in studentenvoorzieningen aan de universiteiten en hogescholen. “Op die manier wordt een eerdere besparing teruggedraaid”, meldt ze donderdag in een persbericht.
Elke universiteit en hogeschool heeft een dienst die ervoor zorgt dat studenten op een gelijkwaardige manier deel kunnen nemen aan het hoger onderwijs. Bij de studentenvoorzieningen kunnen studenten terecht voor informatie over de huur van een kot of een fiets of over kinderbijslag, of voor sociaal-juridische of psychologische begeleiding.

De werkingsmiddelen die de Vlaamse overheid voor deze diensten uittrekt, worden nu opgetrokken van 44,2 naar 46,7 miljoen euro, bevestigt Crevits een bericht dat donderdag in De Morgen staat. Op die manier wordt een eerdere besparing teruggedraaid. Volgens Crevits worden de middelen zo toegekend dat het gemiddelde bedrag per student gelijk getrokken wordt tussen hogescholen en universiteiten. Tot nu toe zat daar een historisch verschil op.

Samen met de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) pleit Crevits ervoor om in het kader van het sociaal beleid aan de hogescholen en universiteiten de registratie van kansengroepen - studenten met bijvoorbeeld een functiebeperking, een leerstoornis of een bepaalde thuissituatie - op een meer uniforme manier te doen. “Een uniforme registratie moet ervoor zorgen dat studenten niet telkens opnieuw attesten moeten aanleveren wanneer zij veranderen van instelling. Die registratie moet er nu snel komen”, zegt Crevits.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160421_02249555

Eigen mening: Ik vind het goed dat de eerdere toegekende besparing is teruggedraaid en dat nu het gemiddelde bedrag per student gelijk getrokken wordt. Iedereen heeft het recht om verder te studeren, ook jongeren die het thuis financieel moeilijk hebben. Hogere studies kunnen er voor zorgen dat zij een hoger inkomen gaan verwerven dan hun ouders nu, waardoor ze erop vooruit gaan. Het is niet alleen goed voor zichzelf, maar ook voor de economie en de maatschappij. Als je meer kennis hebt, heb je meer kans op werk. Elke job dat wordt ingevuld is er één en vult de schatkist mee aan, dus het is maar voordelig voor ons allemaal aangezien er dan minder uitkeringen betaald moeten worden. Zo zal het extra geld dat is vrijgemaakt voor het sociaal beleid van de hogescholen toch wel zijn vruchten afwerpen.