PDA

Bekijk de volledige versie : Breivik wint proces voor onmenselijke behandeling tegen Noorse staat


Hendrik.S*uvillers
20th April 2016, 22:05
Een Noorse rechtbank heeft beslist dat het strenge gevangenisregime van massamoordenaar Anders Behring Breivik in strijd is met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Breivik was naar de rechter gestapt omdat hij vond dat zijn detentievoorwaarden een inbreuk vormen op artikel 3 van het mensenrechtenverdrag: het verbod op foltering. Hij klaagde onder meer het feit aan dat hij al sinds vijf jaar in afzondering zit in de gevangenis, en slechts beperkt contact heeft met andere mensen.

De rechtbank in Oslo gaf hem op dat punt gelijk. De rechter motiveerde de uitspraak door te verwijzen naar "de duur van de isolatie, een gebrekkige motivering, begrensde mogelijkheden om een klacht in te dienen en onvoldoende compenserende maatregelen".
Briefwisseling blijft beperkt

Wat de controle op zijn correspondentie betreft, kreeg de massamoordenaar dan weer ongelijk. Breivik had aangeklaagd dat die maatregel inging tegen artikel 8 van het mensenrechtenverdrag dat het recht op privacy garandeert. Hij eiste een opheffing van de restricties op zijn binnen- en buitengaande post, om hem de mogelijkheid te geven om met sympathisanten te communiceren. De gevangenisautoriteiten hadden die mogelijkheid om veiligheidsredenen afgewezen.

De 37-jarige Breivik, die openlijk met de nazi's sympathiseert, had op 22 juli 2011 in zijn "strijd tegen het multiculturalisme" een bom van 950 kilo laten ontploffen aan het kantoor in Oslo waar de diensten van de toenmalige premier Jens Stoltenberg gevestigd waren. Er vielen acht doden. Vervolgens schoot hij op het eiland Utoya, 30 kilometer verderop, 69 mensen dood die deelnamen aan een jeugdkamp van de Arbeiderspartij. Hij werd in 2012 tot 21 jaar cel veroordeeld.

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2634646

reactie:
Ik vind het moeilijk om hier iets over te zeggen. Waarschijnlijk is het eerste gedacht dat bij de meesten mensen op komt: "Iemand die moedwillig meer dan 70 mensen doodt, die heeft zelf niets te willen" of voor sommige nog extremer: "Laat die maar eens goed afzien, dan weet hij wat hij andere aangedaan heeft". Menselijke en daarom begrijpelijke reacties. Maar aan de andere kant, zegt hoe wij met gevangenen omgaan ook veel over de menselijkheid van onze maatschappij. Als we haat met haat gaan bestrijden, als we geweld met geweld gaan bestrijden, ... dan zijn we volgens mij goed bezig om onze maatschappij te "verarmen". Het is niet omdat iemand een (on-)menselijke fout heeft begaan, dat de maatschappij hem niet meer als mens moet beschouwen want vroeg of laat moet hij toch op één of andere manier terug een plaats in de maatschappij krijgen. In het geval Breivik, zal hij voor zijn 60ste verjaardag zijn straf uitgezeten hebben. Dus in de 20 jaar dat hij opgesloten zit, willen we er dan nog een grotere pervert van maken of proberen we er nog iets mee?