Inloggen

Bekijk de volledige versie : 646.000 Belgen leven in zware armoede


Robin.C*bbaut
14th April 2016, 22:35
Het aantal Belgen dat de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen is vorig jaar licht afgenomen, tot zowat 646.000 of 5,8 procent van de bevolking. Een jaar eerder ging het nog om 5,9 procent, blijkt uit cijfers van Eurostat. Voor de hele EU gaat het voor 2015 om ruim 41 miljoen mensen, of 8,2 procent van de populatie. In 2014 was dat nog 9 procent.

Alleenstaanden met kinderen ten laste (17,3 procent) worden in Europa het zwaarst getroffen door ernstige armoede. Van alleenstaanden zonder kinderen ten laste kan ruim een op de tien (11 procent) de eindjes niet aan elkaar knopen. Bij koppels met kinderen gaat het om 8,3 procent, bij koppels zonder kinderen om 6 procent.

Onder zware armoede begrijpt Eurostat mensen die niet in staat zijn om hun facturen te betalen, hun woning normaal te verwarmen of een week vakantie te nemen.

Van de Europese landen waarvoor cijfers beschikbaar zijn, scoren Bulgarije, Roemenië en Griekenland het slechtst. De landen met de minste inwoners in armoede zijn Noorwegen, IJsland en Finland.

Bron: De Morgen, 14/04/2016, 18u05 (door: Belga)
http://www.demorgen.be/binnenland/646-000-belgen-leven-in-zware-armoede-bdfe837c/

Eigen mening:
646.000 Belgen in armoede lijkt mij een zeer groot aantal. Men stelt in dit artikel dat de armoede lichtjes is afgenomen, dit met 0,1 procent, maar dit cijfer is eigenlijk te verwaarlozen. In Europa ligt het armoedecijfer zelfs nog meer dan 2 procent hoger. Er wordt wel niet gezegd hoeveel mensen van vreemde origine in armoede leven. Ik vermoed dat er meer mensen van vreemde origine in armoede leven omdat een taalbarrière dikwijls een groot obstakel is om werk te vinden en dus om een hoger inkomen te verwerven. Onder zware armoede begrijpt Eurostat mensen die niet in staat zijn om hun facturen te betalen, hun woning normaal te verwarmen of een week vakantie te nemen. Dit is ook wel te nuanceren. Sommige mensen kunnen niet omgaan met geld en kopen dan dure luxe-artikelen zoals een iPhone of een grote flatscreen waardoor ze de facturen van de energiemaatschappijen of huishuur niet meer kunnen betalen. Ik denk dat er in België, in tegenstelling tot sommige andere Europese landen, een goede ondersteuning en welzijnszorg is. Mensen kunnen zich tot een OCMW wenden met een hulpvraag, zij kunnen gebruik maken van een sociale kruidenier, sociaal restaurant of andere organisaties om zich te laten ondersteunen.