PDA

Bekijk de volledige versie : Scholieren moeten weerbaar worden tegen radicale propaganda


amina.j*cops
11th April 2016, 07:56
Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) wil met een zogenaamd competentiekader jongeren na de aanslagen in Parijs en Brussel weerbaarder maken voor extremistische en radicaliserende propaganda.

Bedoeling is onder meer om jongeren kritisch te leren omgaan met media en het internet. Daarnaast moeten leerlingen bepaalde waarden aanleren, zoals vrijheid, verdraagzaamheid en respect voor de mensenrechten, culturele diversiteit en de rechtsstaat.

Het project, ontwikkeld door 1.200 leraars en experten, zal worden besproken op de Conferentie van onderwijsministers van de Raad van Europa. Die vindt maandag en dinsdag plaats in Brussel - een jaar vroeger dan gepland, door de aanslagen in Parijs.

Crevits wil deze methode toepassen in het hele Vlaams onderwijs. Aanvankelijk zullen 40 leraren en lerarenopleiders het kader gebruiken. Het initiatief maakt deel uit van een Europees proefproject in twaalf landen. Het zal ook als inspiratie dienen voor de actualisatie van de eindtermen.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2671951/2016/04/11/Scholieren-moeten-weerbaar-worden-tegen-radicale-propaganda.dhtml
Eigen mening: Naar mijn mening is dit een goede zaak die hopelijk ook het aantal radicaliserende jongeren kan terug schroeven. Maar zelfs als het zijn doel mis schiet dan nog is dit een competentiekader zinvol omdat waarden zoals verdraagzaamheid en en respect voor de mensenrechten bij iedereen hoog in het vaandel gedragen zouden moeten worden. Want deze waarden zijn naar mijn mening fundamenteel willen we met verschillende culturen samen kunnen leven in vrede. Ik vind het dan ook goed dat mevrouw Crevits deze methode in heel het Vlaamse onderwijs wil implementeren, want enkel zo kan je in mijn ogen het doel ervan bereiken.

Ben.D*Busser
11th April 2016, 10:05
Ik ben het volledig eens men Amina. Uiteraard is het de bedoeling, of beter gezegd, zou het de bedoeling moeten zijn, om de radicaliserende propaganda de maatschappij uit te zetten. Maak komaf met deze propaganda zodat jongeren nog niet eens in aanraking kunnen komen met deze groepen. Maar voor zolang dat niet gerealiseerd kan worden, tot dan moeten we ervoor zorgen dat inderdaad de jongeren zich weerbaar kunnen opstellen. Dat ze kritisch zijn tegen alles wat ze in deze samenleving tegenkomen en toetsen aan de waarden en normen die van enorm belang zijn. Het is een goed initiatief om deze actie te ondernemen.

robin.s*eurs
11th April 2016, 12:05
Ik ben het eens met onderstaande reacties. Vaak beseffen jongeren niet dat er bepaalde dingen op het internet staan die hen willen aanzetten tot iets. Toch heb ik een dubbel gevoel bij dit artikel. Langs de ene kant is het dus goed dat men hen doet beseffen dat je kritisch moet omgaan met het internet. Langs de andere kant vind ik het een beetje raar dat je jongeren weerbaar moet maken voor deze radicaliserende propaganda. Ik denk dat ze dit nooit tegen mijn generatie verteld hebben en dat wij toch weten dat dit niet oke is. Ligt dit dan aan de opvoeding? Ik stel er me toch wel vragen bij. In het algemeen is het een mooi gegeven dat men jongeren weerbaar wil maken.

Lode.G*vers
12th April 2016, 21:55
Antwoord op Robin:

Omdat jij niet naar school bent gegaan in het Brusselse ;-) Multiculturaliteit zorgt voor verschillen en dat zorgt voor meer wrijving dan we lange tijd dachten. We geloven iets te naïef in het de multiculturele samenleving als harmoniemodel (zeer interessant boek van Luckas Vander Taelen, pas verschenen). Velen denken dat het onderwijzen van jongeren (van ALLE achtergronden en religies) in de klas zal/zou volstaan om het probleem van discriminatie (in extreme vormen gevolgd door radicalisering, want er is naar mijn mening wel een verband) aan te pakken. Ik spreek het belangrijke deel van het onderwijs absoluut niet tegen, maar er moet meer gebeuren: er is nog een te grote segreratie van mensen (ook van ALLE achtergronden en religies). Kijk naar eender welk sociologisch onderzoek en je zal merken dat immigranten uit sociaal minder sterke milieus vaak de 'rotjobs' krijgen. Mijn punt draait hier voor alle duidelijkheid NIET om radicalisering. Ik zeg hier niet dat mensen uit die zwakkere milieus vatbaarder zijn voor radicalisering en automatisch ook die kant opgaan, ik wil enkel vertellen dat onze samenleving op zich ook beter moeten kunnen omgaan met die multiculturaliteit en het niet enkel moet afschuiven op het onderwijs. We kunnen bijvoorbeeld al eens beginnen met het verkorten van die termijn van zes maanden vooraleer immigranten een werkvergunning kunnen krijgen.