PDA

Bekijk de volledige versie : Duitsland ziet stroom asielzoekers opdrogen


Magalie O*stvogels
8th April 2016, 12:18
Door de sluiting van de 'Balkanroute' is het aantal geregistreerde vluchtelingen sinds december met ruim vier vijfden gezakt.

Duitsland tekende in maart via het 'Easy'-registratiesysteem nog 21.000 asielzoekers op. Dat leren de jongste cijfers die Thomas de Maizière, Duits minister van Binnenlandse Zaken, vrijdag bekendmaakte.
De vluchtelingenstroom is zo op enkele maanden tijd fors verminderd: van 120.000 in december, over 90.000 in januari en 60.000 in februari. Over heel het eerste kwartaal kwamen er nog wel meer dan 170.000 asielzoekers aan in Duitsland. Dat is nog altijd veel meer dan de ongeveer 85.000 asielzoekers in dezelfde periode vorig jaar.
Maar de laatste maanden lijkt er dus een kentering ingezet. Vooral aan de Oostenrijks-Duitse grens tekent de politie fors minder asielzoekers op. In maart werden er nog 5.000 asielzoekers geregistreerd, tegenover 107.000 in december. 'Per dagen tellen we maar 200 asielzoekers', zegt de Maizière.
De oorzaak van de forse daling is niet ver te zoeken: de sluiting van de Balkanroute, waardoor vluchtelingen niet langer via onder meer Macedonië, Servië en Hongarije tot in Duitsland raken. Daardoor zitten er nu tienduizenden vluchtelingen vast in Griekenland. Volgens het omstreden pact dat de Europese Unie met Turkije sloot, moeten die in principe via ferry terug naar Turkije. In ruil belooft Europa andere vluchtelingen per vliegtuig vanuit Turkije naar de Unie over te brengen.
De Maizière wil nog geen voorspellingen doen over wat de daling betekent voor de rest van het jaar. Vorig jaar ontving Duitsland ongeveer een miljoen vluchtelingen. Tijdens de piek in de zomer staken elke dag 10.000 personen de grens over.
Intussen blijft ook de rechts-populistische partij Alternative Für Deutschland (AfD) voort surfen op het anti-vreemdelingengevoel dat heerst bij veel Duitsers. De partij staat volgens een recente peiling op 14 procent, de beste score ooit voor het AfD.
Ook het aantal asielzoekers dat aankomt in ons land, is de voorbije maanden fors gedaald. In maart vroegen 1.374 personen asiel aan, dat is het laagste cijfer sinds januari 2009. Ook dat is te verklaren door het sluiten van de Balkanroute.

Bron: De Tijd, Duitsland ziet stroom asielzoekers opdrogen, 08/04/'16, http://www.tijd.be/dossier/Europareeks/Duitsland_ziet_stroom_asielzoekers_opdrogen.9752655-3140.art?ckc=1&ts=1460109892.

Eigen mening:

Door het sluiten van de Balkanroute zetten de overheden vele vluchtelingen blok. De voor de hand liggende route, die al door duizenden vluchtelingen genomen werd, is nu opeens geen optie meer. Ik begrijp wel dat de Balkanlanden de vluchtelingen willen weren omdat ook wij en onze buurlanden overvol raken met een groot aantal vluchtelingen, maar het probleem verschuift zich op deze manier alleen maar. Enorm veel vluchtelingen zitten vast op Griekenland, wachtende op hun lot. Mogen ze toch doorreizen naar Europa of worden ze met de ferry terug gebracht naar Turkije? De vluchtelingen zijn als het ware een speelbal van de verschillende Europese landen die geen één van allemaal nog veel vluchtelingen asiel willen aanbieden. In mijn ogen is het ook geen oplossing om nu aankomende vluchtelingen te centraliseren in Griekenland. Ze daar te laten leven, vaak in schrijnende omstandigheden, om ze dan weer terug te sturen naar een plaats waar ze weinig of geen toekomstmogelijkheden hebben. De oplossing voor de vluchtelingencrisis zal moeilijk gevonden kunnen worden omdat het een zeer complexe zaak is, maar de behandeling van de vluchtelingen kan op zijn minst menswaardiger.