PDA

Bekijk de volledige versie : Eerste migrantenboot aangekomen in Turkije


naomi.di*rckx
4th April 2016, 13:15
[SIZE=4]Eerste migrantenboot aangekomen in Turkije
[/SIZE]
De eerste boot met migranten die de afgelopen maanden naar Griekenland reisden is aangekomen in Turkije. Het terugsturen van de migranten maakt deel uit van een deal tussen de Europese Unie en Turkije om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen. Intussen zijn ook de eerste 25 Syrische vluchtelingen uit Turkse opvangkampen aangekomen in Hannover.

Het is de eerste groep die naar Duitsland komt als gevolg van het akkoord tussen de EU en Turkije. De 25 zijn overgebracht naar een opvanglocatie bij Göttingen.

Later op de dag worden nog 18 vluchtelingen op het vliegveld verwacht. De migranten zullen uiteindelijk over de deelstaten worden verdeeld.

Vluchtelingenstroom blijft duren

Ondanks de begonnen deportatie van migranten uit Griekenland naar Turkije blijft de vluchtelingenstroom naar Griekenland voortduren.

Op 24 uur tijd zijn 339 nieuwe asielzoekers van het Turkse vasteland overgestoken naar Griekse eilanden in de Egeïsche Zee, zo heeft de Griekse staf voor de vluchtelingencrisis bekendgemaakt. Zondag kwamen er 514 mensen aan, zaterdag 566, vrijdag 339 en donderdag 377 migranten.

Volgens schattingen van de staf zitten er na de sluiting van de zogenoemde Balkanroute goed 52.000 vluchtelingen en migranten in Griekenland geblokkeerd.

Van Griekenland naar Turkije

Twee boten vertrokken eerder op de dag vanaf het Griekse eiland Lesbos. De eerste daarvan, met 131 migranten, meerde aan in de Turkse havenstad Dikili. De meeste asielzoekers op de boten waren afkomstig uit Pakistan en Bangladesh, zei een woordvoerster van het Europese grensagentschap Frontex. Voor iedere migrant reisde een Frontex-agent in burger mee. Uit voorzorg waren ook eenheden van de Griekse oproerpolitie aan boord.

De opvarenden werden opgewacht door enkele tientallen Turkse agenten en douanemedewerkers. Langs de kade stonden hekken opgesteld.

De Turken zijn bereid alle migranten terug te nemen die Griekenland illegaal zijn binnengekomen. In ruil daarvoor nemen de Europese landen Syrische vluchtelingen over uit vluchtelingenkampen in Turkije. Het gaat vooralsnog om 72.000 mensen. Alle Syriërs die niet op illegale manier geprobeerd hebben Europa te bereiken, komen in eerste instantie in aanmerking.

De Griekse autoriteiten gaan er niet van uit dat de migranten zich gedwee terug naar Turkije zullen laten vervoeren. Volgens regeringskringen in Athene gaat met iedere vluchteling één politieagent mee als begeleider. Op het eiland Lesbos zijn meer dan 350 agenten opgetrommeld, zei de Griekse radio. Afgelopen weekend protesteerden vluchtelingen op diverse plaatsen in Griekenland tegen de onvrijwillige 'deportaties'.

Mensenrechtenorganisaties hebben de afgelopen weken felle kritiek geuit op het akkoord tussen Brussel en Ankara. "Dit is de eerste dag van een hele moeilijke periode voor vluchtelingenrechten", zegt Giorgos Kosmopoulos, het hoofd van Amnesty international in Griekenland, tegen persbureau AP. "Hoewel het akkoord legaal niet is dichtgetimmerd en de vluchtelingen in Turkije geen adequate bescheming krijgen, gaat de EU door met deze gevaarlijke deal. Turkije is geen veilig derde land voor vluchtelingen. De EU en de Griekse autoriteiten weten dat en hebben geen exuus."

Amnesty International zei eerder al bewijzen te hebben dat Turkije sinds medio januari Syrische vluchtelingen terugstuurt naar hun door oorlog verscheurde land.

Francken: "Niet duidelijk wanneer eerste vlucht naar België komt"

Wanneer de eerste mensen naar België zouden komen, ligt volgens staatssecretaris Theo Francken (N-VA) nog niet vast. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft "op dit moment geen 'workload' van honderden dossiers" voor resettlement, zegt hij. Bovendien zijn het de Turken die zelf de "één-op-éénregeling" willen uitvoeren die met Europa werd afgesproken. Die houdt in dat voor elke asielzoeker die van op de Griekse eilanden naar Turkije gaat, een andere asielzoeker vanuit Turkije naar Europa kan komen.

"Principieel is er geen enkel probleem, we starten daar zo snel mogelijk mee", zei Francken in de marge van een persconferentie. "Maar ik wil wel de vingerafdrukken en identificatiegegevens van die mensen vooraf krijgen, zodat we dat hier kunnen controleren. Dat lijkt me het minimum minimorum na wat er de voorbije weken gebeurd is." De beperkte capaciteit van Brussels Airport maakt de zaak er bovendien niet makkelijker op.

Over de beschuldigingen van Amnesty International rond massale terugsturingen van Syrische vluchtelingen naar Syrië heeft de staatssecretaris voorlopig geen bijkomende informatie. Vorige week had hij gewaarschuwd dat de deal met Turkije heronderhandeld zou moeten worden als de verhalen zouden kloppen. "Voorlopig heb ik daar geen nieuws over, dat zit in handen van de Europese Commissie", zo gaf Francken nog mee.

Bron: De morgen, http://www.demorgen.be/buitenland/eerste-migrantenboot-aangekomen-in-turkije-b6e27ba5/, 04/04/15, 13u05.

Eigen mening: Ik begrijp maar al te goed waarom Griekenland dit aan het doen is. Het land zit zelf in economische crisis dus kunnen ze onmogelijk de juiste zorgen geven aan zoveel mensen. Ik vind het daarbij ook correct dat Turkije geld krijgt van Europa om dit te doen. En niet geld van Griekenland want dat zou niets oplossen. Maar jammer genoeg zorgt deze verhuizing niet voor de oplossing. Er komen teveel mensen hier in onze gewesten en we kunnen er niet voor voorzien. Ik vind zelf dat ze rekening moeten houden met wie ze terugsturen. Mensen die van een land komen waar geen oorlog is zou ik meteen terugsturen naar land van herkomst. Zij komen hier gewoon omdat ze in hun eigen land de belofte hadden gekregen als ze naar hier komen dat ze 2000 euro kregen en een verblijfplaats. Enkel mensen die uit oorlogslanden komen zouden mogen blijven. En zo zouden wij met alle landen die onder druk staan van vluchtelingen samen moeten werken om de mensen waarbij het niet nodig is dat ze blijven terug te sturen. En mensen die het wel nodig hebben de juiste zorgen te geven in plaats van ze te laten slapen in tentjes.