valerie.w*ls
4th April 2016, 11:09
Glutenvrij, rauw: voedingshypes vormen bedreiging voor huisdieren
Graanvrij, glutenvrij en rauw: deze voedingshypes zijn niet alleen bij mensen populair. Ook hun huisdieren moeten eraan geloven. Soms met de dood tot gevolg, zeggen dierenartsen die zich zorgen maken. Vooral het voeren van rauw vlees kan gevaarlijk zijn voor dier én mens.
Volgens Tjerk Bosje, specialist interne geneeskunde der gezelschapsdieren in Amsterdam, is het een trend onder huisdiereigenaren om hun hond of kat een zelf samengesteld dieet van rauw vlees en botten te geven. Dat doen ze vanuit de overtuiging dat het natuurlijk voedsel is en beter voor de gezondheid dan commercieel diervoer.
"Er ontstaat regelmatig een welles-nietesdiscussie in de spreekkamer waarbij de bloeddruk van beide kanten hoog oploopt", zegt Bosje. "Mensen gaan mee in de voedingshypes vanuit de allerbeste bedoelingen. Maar wij kennen de gevaren: darmklachten, vergroeiingen en botbreuken. Ik vrees dat we in de kliniek het topje van de ijsberg zien."
Vaak is de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen niet goed, weet Bosje. "Ook maken we het weleens mee dat botresten obstipatie veroorzaken. We moeten de darm dan leegspoelen onder narcose." Erger is het, zegt Bosje, als een bot de slokdarm afsluit: littekenweefsel dat daardoor ontstaat, kan een vernauwing van de slokdarm veroorzaken. "Soms is er zoveel schade aangericht dat we deze dieren niet meer kunnen helpen en we het dier alleen nog maar kunnen laten inslapen."
Het voeren van rauw vlees is daarnaast ook gevaarlijk voor de mens zelf. Rauw vlees kan ziekteverwekkers als toxoplasma, salmonella, campylobacter en resistente bacteriën bevatten.
Ook dierenarts Joris van Ling uit Amersfoort zegt dat de trend om huisdieren rauw, vegetarisch of glutenvrij voedsel te geven geen onschuldige hype is. "In de jaren zeventig zagen we regelmatig dieren met botvergroeiingen. Nu wantrouwen veel huisdiereigenaren opeens commerciële diervoeders. Mensen geloven bijvoorbeeld dat conserveermiddelen in commercieel voer allergieën bij hun hond of kat veroorzaken, maar dat is nog nooit aangetoond."
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de beroepsvereniging van dierenartsen, is tegen het voeren van rauw vlees.
"Bij het publiek is nauwelijks kennis aanwezig over de risico's en de preventie van infecties bij versvleesvoeding", stelt Ronald Jan Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht. "Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat veel mensen vanuit hun overtuiging dat vers vlees gezond is die risico's lukraak negeren. Dierenartsen moeten daarom de verantwoordelijkheid nemen om hun klanten daarover beter voor te lichten."
Datum: 4/04/2016
Bron: De standaard, http://www.demorgen.be/wetenschap/glutenvrij-rauw-voedingshypes-vormen-bedreiging-voor-huisdieren-b0869d6c/
Eigen mening:
Glutenvrij, rawfood en vegan zijn inderdaad de laatste tijd aan een opmars bezig. Ze worden al maar populairder en er openen zelfs horecazaken die zich specifiek richten op deze doelgroep. Ik begrijp dat heel wat mensen zich goed voelen bij dit voedsel. Veel mensen zien hun huisdier als een kindje en weerspiegelen vaak hun eigen gewoonten op hun huisdier. Hierdoor gaan ze dus hun huisdieren betrekken bij de eetgewoonten en ze ook bijvoorbeeld alleen maar rauw voedsel geven. Zoals hierboven al vermeldt in het artikel, is dit duidelijk geen goed idee. Voor de huisdieren kan dit heel wat ongewenste bijwerkingen hebben op lange termijn zoals botvergroeiingen.
Niet alleen voor de dieren is het gevaarlijk, maar ook de mens moet oppassen voor bijvoorbeeld salmonella na het voederen met rauw vlees.
Dit artikel is eigenlijk het eerste wat ik lees over dit probleem dus ik denk dat het toch wel iets meer onder de aandacht mag worden gebracht. Ik denk ook dat huisartsen die dieren met deze klachten behandelen het meeste invloed kunnen uitoefenen op de baasjes. Zij kunnen hen duidelijk maken wat de gevolgen zijn en dat de reguliere voeding helemaal niet zo slecht is.
Graanvrij, glutenvrij en rauw: deze voedingshypes zijn niet alleen bij mensen populair. Ook hun huisdieren moeten eraan geloven. Soms met de dood tot gevolg, zeggen dierenartsen die zich zorgen maken. Vooral het voeren van rauw vlees kan gevaarlijk zijn voor dier én mens.
Volgens Tjerk Bosje, specialist interne geneeskunde der gezelschapsdieren in Amsterdam, is het een trend onder huisdiereigenaren om hun hond of kat een zelf samengesteld dieet van rauw vlees en botten te geven. Dat doen ze vanuit de overtuiging dat het natuurlijk voedsel is en beter voor de gezondheid dan commercieel diervoer.
"Er ontstaat regelmatig een welles-nietesdiscussie in de spreekkamer waarbij de bloeddruk van beide kanten hoog oploopt", zegt Bosje. "Mensen gaan mee in de voedingshypes vanuit de allerbeste bedoelingen. Maar wij kennen de gevaren: darmklachten, vergroeiingen en botbreuken. Ik vrees dat we in de kliniek het topje van de ijsberg zien."
Vaak is de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen niet goed, weet Bosje. "Ook maken we het weleens mee dat botresten obstipatie veroorzaken. We moeten de darm dan leegspoelen onder narcose." Erger is het, zegt Bosje, als een bot de slokdarm afsluit: littekenweefsel dat daardoor ontstaat, kan een vernauwing van de slokdarm veroorzaken. "Soms is er zoveel schade aangericht dat we deze dieren niet meer kunnen helpen en we het dier alleen nog maar kunnen laten inslapen."
Het voeren van rauw vlees is daarnaast ook gevaarlijk voor de mens zelf. Rauw vlees kan ziekteverwekkers als toxoplasma, salmonella, campylobacter en resistente bacteriën bevatten.
Ook dierenarts Joris van Ling uit Amersfoort zegt dat de trend om huisdieren rauw, vegetarisch of glutenvrij voedsel te geven geen onschuldige hype is. "In de jaren zeventig zagen we regelmatig dieren met botvergroeiingen. Nu wantrouwen veel huisdiereigenaren opeens commerciële diervoeders. Mensen geloven bijvoorbeeld dat conserveermiddelen in commercieel voer allergieën bij hun hond of kat veroorzaken, maar dat is nog nooit aangetoond."
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de beroepsvereniging van dierenartsen, is tegen het voeren van rauw vlees.
"Bij het publiek is nauwelijks kennis aanwezig over de risico's en de preventie van infecties bij versvleesvoeding", stelt Ronald Jan Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht. "Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat veel mensen vanuit hun overtuiging dat vers vlees gezond is die risico's lukraak negeren. Dierenartsen moeten daarom de verantwoordelijkheid nemen om hun klanten daarover beter voor te lichten."
Datum: 4/04/2016
Bron: De standaard, http://www.demorgen.be/wetenschap/glutenvrij-rauw-voedingshypes-vormen-bedreiging-voor-huisdieren-b0869d6c/
Eigen mening:
Glutenvrij, rawfood en vegan zijn inderdaad de laatste tijd aan een opmars bezig. Ze worden al maar populairder en er openen zelfs horecazaken die zich specifiek richten op deze doelgroep. Ik begrijp dat heel wat mensen zich goed voelen bij dit voedsel. Veel mensen zien hun huisdier als een kindje en weerspiegelen vaak hun eigen gewoonten op hun huisdier. Hierdoor gaan ze dus hun huisdieren betrekken bij de eetgewoonten en ze ook bijvoorbeeld alleen maar rauw voedsel geven. Zoals hierboven al vermeldt in het artikel, is dit duidelijk geen goed idee. Voor de huisdieren kan dit heel wat ongewenste bijwerkingen hebben op lange termijn zoals botvergroeiingen.
Niet alleen voor de dieren is het gevaarlijk, maar ook de mens moet oppassen voor bijvoorbeeld salmonella na het voederen met rauw vlees.
Dit artikel is eigenlijk het eerste wat ik lees over dit probleem dus ik denk dat het toch wel iets meer onder de aandacht mag worden gebracht. Ik denk ook dat huisartsen die dieren met deze klachten behandelen het meeste invloed kunnen uitoefenen op de baasjes. Zij kunnen hen duidelijk maken wat de gevolgen zijn en dat de reguliere voeding helemaal niet zo slecht is.